Home Najnovije Riječani u Bruxellesu na festivalu Kosmopolite Art Tour

Riječani u Bruxellesu na festivalu Kosmopolite Art Tour

663
0

Mladi riječki umjetnici Filip Burburan i Guido Venturini upravo su se vratili iz Bruxelllesa gdje su sudjelovali na ovogodišnjem belgijskom izdanju festivala graffiti umjetnosti (street art ili spray can art) pod nazivom Kosmopolite Art Tour. Ova manifestacija održavala se od 7. do 15. svibnja u samom središtu Bruxellesa i na njoj je sudjelovalo preko 40 umjetnika iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Engleske, Nizozemske,Španjolske, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Guadeloupe, Kine i Malezije.

Filip Burburan, apsolvent Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani – smjer vizualne komunikacije i Guido Venturini, apsolvent Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci, bili su jedini predstavnici Hrvatske na festivalu na kojem se moglo sudjelovati jedino po pozivu organizatora.

Kosmopolite Art Festival prvi puta se održao 2002. godine i uvijek se do sada održavao u Parizu. Nakon sedam uspješnih izdanja, prerastao je u jedanood vodećih događanja ove vrste i profilirao se u prostranoj međunarodnoj zajednici kao jedan od najboljih ambasadora ove grane umjetnosti, odnosno oslikavanja murala tehnikama street art i spray can art .  Ovaj festival već se može pohvaliti s preko 100.000 posjetilaca, 700 umjetnika koji su se do sada predstavili svojim radovima i oko 200 medijskih izvještaja (emisija).

Ove godine Kosmopolite festival  proširio je svoj koncept u Kosmopolite Art Tour okupljajući mrežu kako lokalnih tako i internacionalnih umjetnika i skupina u tri europska grada: Bagnoletu- Francuska, Amsterdamu i Bruxellesu. Cjelotjedno oslikavanje murala i zidova bilo je popraćeno likovnim izložbama, večernjim filmskim projekcijama i zabavama kao integralnim dijelovima ovog događaja. Naši Riječani, Filip Burburan i Guido Venturini dostojno su reprezentirali Rijeku, našu regiju i Hrvatsku oslikavajući murale u kulturnom centru “Centre Culturel Jacques Franck” u ulici Chaussee de Waterloo 94 i na zidovima dvorane “Forum” u Rue de Merode 331-333 . Cijeli festival bio je izuzetno intenzivno  popraćen od strane mnogih međunarodnih tiskanih i radio-televizijskih medija. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here