Home Kolumne ‘Riječanin’ postaje regionalno opredijeljenje?

‘Riječanin’ postaje regionalno opredijeljenje?

1268
12

Najnoviji popis stanovništva koji se u Hrvatskoj provodi u travnju, mogao bi osim regionalno opredijeljenih Istrijana zabilježiti i veći broj Riječana koji bi mogli iskoristiti zakonom zajamčeno pravo da se ne izjasne nacionalno nego – regionalno.

Za razliku od Istre, mogućnost da se građanin na pitanje o nacionalnoj pripadnosti izjasni regionalno, u Rijeci je do sada bila gotovo nepoznata. Na zadnjem popisu stanovništva, održanom prije deset godina, ovo je pravo iskoristilo svega 30 regionalno opredijeljenih stanovnika kvarnerske metropole, ali bi ih ovog puta trebalo biti značajno više. Tome u prilog govori novootvorena facebook grupa http://www.facebook.com/budirijecanin koja je u kratkom roku okupila preko 600 Riječana lokalpatriota, a broj uključenih i dalje raste.

U objašnjenju pokretača ove facebook grupe stoji kako regionalno izjašnjavanje nije nikakav bauk nego način kako pokazati privrženost svome gradu i kraju: ‘Ako vas je strah da će nas poslije nazvati manje vrijednim Hrvatima (to rade već 20 godina) ne brinite, plaćanjem poreza i najvećom mobilizacijom tijekom rata smo više napravili nego oni koji se naveliko busaju u prsa hrvatstvom.’ (rd)

Previous articleDervishi se predao hrvatskoj policiji
Next articleJackpotašice teško do tri boda

12 COMMENTS

  1. ti po nicku imaš podijeljeni identitet. stavi pod nacionalnost riječanin, a pod materinji jezik – hrvatski pa si zadovoljio obje komponente 🙂

  2. Za sve one koji se misle regionalno izjasniti – Riječanin – je krivi termin. Zapitajte se malo i odgovorite na jako jednostavno pitanje:
    Kako se zove dio Hrvatske između Istre i Dalmacije? NIKAKO – barem ljudi ne znaju… meni je već dosta da me kao Riječanku svrstavaju u Istru! Zato, ako se zaista želite regionalno izjasniti izjasnite se kao LIBURNI

  3. svejedno da li se izjasniš riječanin, fiuman, liburn, primorac, stanovnik kvarnera itd. dovoljno je reci da se izjasnjavas po regionalnoj pripadnosti jer ce tako biti upisano u popis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here