Home Najnovije Riječki HSLS ima svog kandidata, ali podržava Frančiškovića

Riječki HSLS ima svog kandidata, ali podržava Frančiškovića

1464
2

Riječki HSLS-ovci jučer su potvrdili da je njihov kandidat za gradonačelnika predsjednik gradskog ogranka Željko Glavan, koji je kandidiran kao osoba koja sigurno može obavljati dužnost gradonačelnika. No, također je potvrđeno da je moguće da će HSLS, ukoliko uđe u koaliciju s drugim strankama, biti spreman prihvatiti i drugog, zajedničkog »jačeg« kandidata za lokalne izbore 2009. u Rijeci. Nedvosmislena podrška u tom je smislu pružena neformalnom kandidatu HDZ-a Ivanu Vanji Frančiškoviću:
– Frančišković je za nas apsolutno prihvatljiv kandidat. To je osoba s dovoljno ugleda u Rijeci, čovjek neopterećen aferama za kojeg, što je najvažnije, smatramo da bi mogao biti gradonačelnik svih građana Rijeke. Za nas u HSLS-u to će za podršku biti najvažniji uvjet u pregovorima: da se osoba koja postane gradonačelnik odmakne od stranačke politike, od ideologijskih izjava i postupaka, po uzoru na model funkcioniranja predsjednika države. To smatramo posebno važnim u duhu novog izbornog sustava, gdje gradonačelnik postaje jedini nositelj izvršne vlasti – rekao je Glavan.
Predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Željko Šimunić izvjestio je da je HSLS već održao jedan krug pregovora sa SDP-om, a sad se upravo razgovara s HDZ-om. Šimunić ističe da su u ograncima diljem županije HSLS-ovci prilično zadovoljni suradnjom sa SDP-om gdje je ona i dosad postojala, no kazao je da je možda vrijeme »da se vlast kuša i sa HDZ-om«. U svakom slučaju, Šimunić ističe da će model suradnje HSLS-a s drugim strankama biti isti i u Gradu Rijeci i u Županiji, a s obzirom da je Glavan dobar dio obraćanja novinarima posvetio kritici gradske vlasti koja nije realizirala ni projekte zacrtane još 2001. godine, kao što su novi riječki sajam i novi autobusni kolodvor, jasno je da HSLS naginje suradnji s HDZ-om.
– Za nas je neprihvatljivo da su u 21. stoljeću još uvijek svi članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora gradskih tvrtki i ustanova isključivo u rukama pripadnika vladajuće SDP-ove koalicije. U pitanju je imovina građana, te bi bilo normalno da političke stranke imaju kontrolu nad njezinim korištenjem barem u omjeru podrške koju su dobili od građana na izborima. Oporbe u Rijeci međutim nema nigdje – kazao je Glavan. On je kritizirao i najavu poskupljenja grijanja u Rijeci, rekavši da će od toga profit ostvarivati i stranci koji imaju svoje udjele u vlasništvu u toj tvrtki. Također, takva najava po njemu pokazuje da se lokalni šefovi u logici kreiranja cijena ne razlikuju od šefova u državnoj vlasti, koji jedva čekaju poskupljenje energenata da bi podigli cijene.
Iz HSLS-a poručuju da će za desetak dana definitivno biti odabran koalicijski partner, pa će se tada znati i koga stranka podržava u borbi za mjesto primorsko-goranskog župana, gdje još nije definiran njihov kandidat. (Novi list)

Previous articleZavršena autocesta Rijeka – Zagreb
Next articlePodignuta optužnica za ubojstvo i silovanje na Viškovu

2 COMMENTS

  1. Koji su guzičari i kurvetine ti HSLS-ovci. Kakvi su to socijal liberali koji koaliraju sa desničarskim strankama?! Pizde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here