Home Kolumne KOMENTAR: ‘Riječki klan’ zamalo srušio vlastitu vladu

KOMENTAR: ‘Riječki klan’ zamalo srušio vlastitu vladu

3188
0

obikomadinalinicOno što nije uspjelo dezorijentiranom HDZ-u pokušaju rušenja SDP-ove vlade zamalo je uspjelo “drugovima“ s Kvarnera. Optužbe koje je sada već bivši član SDP izrekao na račun samog Premijera nakon smjene bile su izravni udar i na Vladu u cijelini. Tko se imalo razumije u demokratske odonose morao je shvatiti da nakon Linićevih izjava ili pada Vlada ili netko mora dobiti ispisnicu milom ili silom.
Ako je Premijer nesposoban i ako je napravio nešto što ulazi u domenu sukoba interesa, nepotizma i političke korupcije zašto Linić s tim argumentima nije ranije nastupio u javnosti ili zašto to nije proslijedio Glavnom Odboru vlastite stranke? Ako im je premijer nesposoban zašto na nekoj prijašnjoj sjednici Glavnog Odbora nije izglasano nepovjerenje Milanoviću uz prijedlog novog mandatara?
Zašto je Linić došao s “činjenicama“ u trenutku kada je dobio otkaz od Premijera Milanovića, a ne prije?

Najveća greška premijera Milanovića je što Linića nije smjenio u paketu sa Šegonom jer se još onda vidjelo da njih dvojca ne dijele iste demokratske norme. Da ne dijeli iste demokratske norme s Obresnelom i Komadinom moglo se vidjeti i nakon Linićeve smjene kada su ugledni primorsko-goranski SDP-ovci tvrdili da se o toj smjeni “drugarski“ trebalo raspravljati prvo na stranačkim tijelima. Kao da premijer za svoje odluke mora ići na Iblerov trg po “ drugarski“ blagoslov. Da li “drugovi“ iz Rijeka ne razumiju na razliku između stranačke i izvršne vlasti ili su to norme koje oni primjenjuju i u svojim sredinama? I pomalo je frapantno da su najžešći protivnici Milanovića ustvari ekipa poznate “šalabahter“ demokracije – oni legalisti koji se dogovaraju ispod stola.
“Bitka“ za Linića počela je davno prije smjene ministra financija odašiljanjem prijetećih tekstova premijeru Milanoviću preko nekih medija u kojima su se posebno isticali neki novinari Novog Lista. Išlo se tako daleko da su se tražili i Milanovićevi nasljednici ili tekstovi u stilu – ‘Čišćenje Linićevih kadrova: Premijer će svoje ljude staviti i u Finu i u HL?’ Već sama pomisao da postoje Linićevi i Milanovićevi kadrovi u normalnim demokratskim društvima ledila bi krv u žilama.
Bez obzira što ja osobno mislio o premijeru Milovanoviću i njegovoj Vladi postavlja mi se pitanje zašto primorski SDP potkopava vlastitu Vladu godinu i pol prije redovnih izbora? Šta je to toliko važno u osobi Slavka Linića da bi opravdalo rušenje vlastite vlade ? I na kraju, mogu razumijeti i gnjev “eksplozivnog“ ministra Željka
Jovanovića koji izgleda jedini vidi štetu koju je primorsko-goranski SDP napravio vlastitoj stranci.
Nadam da je ovo možda sukob generacija u SDP-u. Onih koji su navikli da se dogovorom ispod stola i “šalabahter
demokracijom“ rješavaju stranački i državnički poslovi te onih koji misle da je vrijeme za modernu socijal-demokraciju. Najgore bi bilo ako je ovo sukob interesa dvije frakcije u SDP oko raspodjele moći i utjecaja. Sljedeći potezi Premijera i predsjednika SDP-a će nam dati jasniju sliku. (Boris Bradarić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here