Vijesti

VIDEO: ‘Riječki pokret otpora’ podržao Švorinića i Listu za Rijeku

VIDEO: ‘Riječki pokret otpora’ podržao Švorinića i Listu za Rijeku
DSC00018b

foto: z.grzeta

Inicijativa u osnivanju ‘Riječki pokret otpora’ prvi put se danas predstavila javnosti tiskovnom konferencijom u prostorijama Liste za Rijeku. Kako je istaknula jedna od osnivačica buduće udruge Slavica Šota, građanska inicijativa ‘Riječki pokret otpora – Riječani protiv korupcije’ okupljati će građane koji javnosti otkrivaju protuzakonitosti u radu tvrtke ili institucije u kojoj su zaposleni i građane koji su se pojedinačno našli u sukobu sa sistemom ili su postale njegovim žrtvama zbog ‘viših’ interesa, izvlaštenja ili namještenih natječaja. Šota je istaknula kako članovi inicijativnog kruga već godinama pojedinačno rade na razotkrivanju korupcije u gradu Rijeci i očekuju da će udruživanjem ohrabriti veći broj građanama da počnu prijavljivati nepravilnosti.
– Poručujem Riječanima da se ne boje i da nam se jave ukoliko imaju saznanja o nepravilnostima, pogodovanjima ili su sami postali žrtve sistema, poručila je Šota koja je napomenula kako su se obraćali mnogim strankama ali su samo u Listi za Rijeku našli razumijevanje i podršku.

DSC00008

foto: z.grzeta


Jedan od članova inicijativnog kruga buduće udruge Antun Ožanić istaknuo je kako je jedan od glavnih razloga za pokretanjem ove inicijative nezadovoljstvo dosadašnjim radom institucija koje bi se trebale baviti suzbijanjem korupcije.
– Pojedine institucije su svojom dugogodišnjom pasivnošću ali i povezanošću s kriminalnim radnjama izgubile povjerenje građana, istaknuo je Ožanić uz tvrdnju da se u Hrvatskoj uz privatizacijsku pljačku dogodila i stečajna pljačka u kojoj je sudjelovao i dio pravosudnih dužnosnika.
– Umjesto da se time pozabavi državni vrh, predsjednik nam ovih dana poručuje kako smo nacija koja se samo bavi kukanjem, ogorčen je Ožanić.

DSC00021

foto: z.grzeta

Kandidat za riječkog gradonačelnika Danko Švorinić se zahvalio na podršci nove inicijative obećavši da mogu računati i na njegovu osobnu kao i podršku Liste za Rijeku.
– Vjerujem da smo svi svjesni kako protiv sebe imamo interesnu mreža koja se u Rijeci gradila od 1991. godine i u kojoj je sve podređeno infrastrukturi stvaranoj kroz svo to vrijeme preko utjecaja na političke, pravosudne, gospodarske, komunalne, financijske, medijske i druge institucije. Danas je evidentno kako u Rijeci nitko izvan tog kruga ne moze dobiti ozbiljniji posao niti prosperirati, istaknuo je Švorinić uz dodatak kako nije problem ni u Obersnelu ni u SDP-u nego u sustavu koji je degenerirao zbog preko 2 desetljeća političkog, financijskog i medijskog monopola.
– To je sustav kojeg treba mijenjati kako bi Rijeka prodisala, poručio je Švorinić uz konstataciju da je svjestan kako je riječ o borbi Davida protiv Golijata i poruku građanima da je ipak sve u njihovim rukama na predstojećim lokalnim izborima.

– Nijedan PR više građane ne može uvjeriti da se gradom upravlja dobro i da idemo u dobrom smjeru. Umjesto toga, Riječanima će se ponovno pokušati prodati priča o nesmjenjivosti vlasti i unaprijed riješenim izborima, uvjeren je Švorinić koji je Riječane pozvao da se unatoč tome masovno odazove na birališta i izaberu alternativu aktualnoj vlasti.

Građanska inicijativa ‘Riječki pokret otpora’ u planu ima organizaciju pravne te svake drugu zaštite građana koji javnosti otkrivaju protuzakonitosti tvrtke ili institucije u kojoj su zaposleni ili protuzakonitosti u radu tijela javne vlasti. U ciljevima udruge u osnivanju je mobiliziranje javnosti na borbu protiv korupcije, političke promjene i podrška opcijama koje nisu umrežene u sustavu političke korupcije grada Rijeke i Kvarnera, uspostava građanskog tijela za borbu protiv korupcije na razini Gradskog vijeća Grada Rijeke te internacionalizacija predmeta kod kojih postoji sumnja u umreženost dijelova sustava s potencijalnim akterima korupcije.(rd)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Stiže pijesak iz Sahare, tko nije oprao auto, neka ga ni ne pere!

spApril 20, 2019

VIDEO: Požar u Sušačkoj Dragi, kanader nad Sušakom!

spApril 20, 2019

Autobus pun putnika izgorio na autocesti Rijeka – Zagreb!

spApril 19, 2019

Grad podijelio četiri tisuće porcija srdelica

spApril 19, 2019

Na današnji dan: Orao vraćen na gradsku uru!

spApril 19, 2019

Sud ukinuo pritvor bivšoj upravi Uljanika

spApril 18, 2019

Zbog proljetnih školskih praznika Autotrolej dodatno prorijedio vozni red!

spApril 17, 2019

Milin otac: Ne pada nam napamet novac prepustiti politici, odreknite se bijednih 5 lipa!

spApril 17, 2019

Danko Končar tužio portal Rijeka Danas, tvrdi da se zbog nas morao opravdavati državnom vrhu!

spApril 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.