Home Vijesti Sandi Basić: 3.maj pridružen Uljaniku političkom odlukom, red je da se na...

Sandi Basić: 3.maj pridružen Uljaniku političkom odlukom, red je da se na isti način razdruži!

1149
0
Sandi Basić i Vedran Kružić

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera održali su tiskovnu konferenciju o stanju u 3.maju na kojoj su zatražili razdruživanje 3.maja od Uljanik grupe uz pronalazak ozbiljnog streteškog partnera.

– Činjenica je da je 3.maj pripojen Uljaniku političkom odlukom pa je red da se političkom odlukom od Uljanika i razdruži. Činjenica je da je uprava Uljanik grupa iskoristila pozitivno poslovanje 3.maja za sanaciju svojih poslovnih promašaja u brodogradilištu Uljanik i na taj način riječku tvrtku dovela u izrazito tešku situaciju, itaknuo je Sandi Basić, dopredsjednik Liste za Rijeku
– I sve to unatoč činjenici da je Vlada prema kupoprodajnom ugovoru, kojim je prepustila za kunu riječko brodogradilište Uljaniku, bila dužna nadzirati klauzule tog ugovora. Državne intervencije i sanacija brodogradilišta u svijetu nisu novost, istaknuo je Basić te spomenuo primjer Južne Koreje koja je svojedobno sanirala svoja brodogradilišta ali su tada dva direktora su osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne zbog nenamjenskog trošenja novca i prikrivanja podataka.
– U Hrvatskoj nikakve odgovornosti nema iako su na sumnjiv način utrošene milijarde poreznih obveznika, zaključuje Basić.

Vedran Kružić, član senata Unije Kvarnera smatra kako se Hrvatska olako odriče proizvodnje.
– Brodogradnja je posljednji nacionalni sofisticirani proizvod. Gašenjem brodogradnje hrvatska obala postaje prostor samo jedne industrije – turizma. Za Uniju Kvarnera odlazak aktualne uprave Uljanika predstavlja apsolutni prioritet. Vlada RH u posljednjih je pet godina isplatila 845 milijuna subvencija za restrukturiranje 3.maja. Isisavanje 530 miljuna Kn pozajmicama, koji uprava Uljanika uporno naziva “redovnim poslovanjem” ugrozio je opstojnost i nastavak proizvodnje u 3.maju, ističe Kružić.

– Nevjerojatno zvuči kako je odlukom NO iz veljače 2018. pružena puna podrška važećem sastavu uprave Uljanika nakon niza godina lutanja i nespremnosti za ozbiljnu transformaciju brodogradilišta. Ozbiljne industrijske nacije shvaćaju da je brodogradnja politička industrija. Od velikog značaja za razvoj ove industrije pronalazak je održivih mehanizama podrške brodogradnji. Važan instrument predstavlja dugo najavljivani jamstveni program kojim bi se definirali uvjeti i pravila ishođenja državnih jamstava maloj i velikoj brodogradnji, fondovima koji koriste ozbiljne industrijske nacije u EU smatra Kružić koji je mišljenja kako je za opstanak 3.maja neophodno osigurati hitno vraćanje pozajmice u iznosu od 530 milijuna KN što osigurava nastavak proizvodnje , nabavku materijala, isplatu plaća i plaćanje obveza dobavljačima.

– Od iznimne je važnosti, uz aktivnu podršku Vlade, pronaći etabliranog strateškog partnera kojem nije za cilj prenamjena prostora u stambeno turističku namjenu već zadržavanje i razvoj i održivu transformaciju brodogradnje na ovim prostorima. Brodogradnje koja u budućnosti neće biti na teret poreznim obveznicima, zaključio je Kružić.

Previous articleObersnel i Komadina za izdvajanje 3.maja iz Uljanika
Next articleSPAR nastavlja sa širenjem prodajne mreže: U centru Rijeke otvoren novi SPAR supermarket

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here