Home Vijesti SDP, HDZ i regionalisti u utrci za riječke mjesne odbore

SDP, HDZ i regionalisti u utrci za riječke mjesne odbore

2597
0

mjesniodboriRijeku 19. listopada očekuju mjesni izbori za sva 34 mjesna odbora na području našeg grada. Iako ova razina izbora u pravilu izaziva iznimno mali interes birača zbog mizernih ovlasti mjesne samouprave, njihovi rezultati će ipak biti važan indikator i prolazno vrijeme gradskih političkih opcija s obzirom na veliku krizu u kojoj se nalazi stranka na vlasti na nacionalnoj i gradskoj razini kao i na predstojeće parlamentarne izbore koji su na rasporedu krajem iduće godine.

Izbori će u prvom redu biti važan test za gradsku organizaciju SDP-a godinu i pol nakon lokalnih izbora na kojima je njihov kandidat za gradonačelnika po prvi puta do mandata morao u drugom krugu. Iako se nacionalna organizacija te stranke nakon raskola zbog izbacivanja Slavka Linića iz stranke nalazi u rasulu, riječka frakcija se zbog istog razloga nalazi pod režimom opće mobilizacije i sigurno je da će ove izbore shvatiti izuzetno ozbiljno.

Nema sumnje da će mjesne izbore spremni dočekati u HDZ-u koji je tradicionalno jak na terenu, a do zadnjih mjesnih izbora je upravljao velikim brojem mjesnih odbora da bi na mjesnim izborima 2010. godine doživio debakl. Međutim, tada je ova stranka bila u silaznoj putanji, a u posljednje vrijeme joj rejting stalno raste na krilima loših rezultata SDP-ove Vlade.

Za mjesto treće političke snage u gradu Rijeci na ovim izborima će se boriti i ujedinjeni regionalni blok koji će po prvi puta nastupiti u kompletnom sastavu predvođen Listom za Rijeku, PGS-om i Akcijom mladih uz moguću podršku još nekih manjih stranaka. Nakon loših rezultata regionalne opcije na nedavnim izborima za EU parlament, dobar rezultat na mjesnim izborim je imperativ riječko-kvarnerskih regionalista žele li ući u utrku za saborski mandat na nacionalnim izborima 2015. godine i ponovno pokrenuti afirmaciju snažne regionalne opcije na ovim prostorima.

Skori mjesni izbori će biti i važan tekst za Laburiste koji su na lokalnim izborima u gradu postigli sjajan rezultat ali su nakon katastrofe na europarlamentarnim izborima došli u situaciju da se bore za goli stranački opstanak. Na izborima će se u Rijeci vjerojatno prvi puta pojaviti i kandidati Oraha čija popularnost raste iz mjeseca u mjesec ali bi na mjesnoj razini izbora mogli imati problema zbog neizgrađene stranačke infrastrukture i činjenice da na njih izlaze jedino stranačke vojske. Na izborima 2010. godine u Rijeci odaziv je bio svega 8 posto što je tada pomoglo SDP-ovoj koaliciji da ostvari gotovo apsolutnu pobjedu. Kakvo će raspoloženje u stranačkim sjedištima biti nakon novih mjesnih izbora, saznat ćemo za nešto više od tri mjeseca.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here