Home Vijesti Školarci masovno konzumiraju nikotinske vrećice. Dostupne su na svakom kiosku

Školarci masovno konzumiraju nikotinske vrećice. Dostupne su na svakom kiosku

192
0

Među hrvatskim učenicima pojavio se novi po zdravlje opasan trend, a to je konzumacija nikotinskih vrećica.

Riječ je o jednom od proizvoda koji se koristi kao alternativa cigaretama, a naizgled je sličan snusu – vrećicama duhana za oralnu upotrebu. Snus se desetljećima koristi u Švedskoj, dok je u EU njegova upotreba zabranjena. No, nikotinske vrećice dostupne su na gotovo svakom kiosku.

Nikotin bez cigareta i dima, pakiran u male vrećice, može se kupiti na svakom kiosku. Od mentola do raznih voćnih okusa – nikotinske vrećice dolaze u malim, šarenim kutijicama. Stavljaju se između gornje usne i desni.

“Tako se te vrećice otapaju i onda se nikotin apsorbira u krvotok”, objašnjava Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

“Velika količina nikotina za mozak djeteta od recimo 13, 14 godina, a takve smo slučajeve zabilježili u nekim osnovnim školama u završnim razredima, mogu izazvati euforiju, ali mogu izazvati i neko konfuzno smeteno stanje”, rekao je Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Odraslima pomažu pri odvikavanju od pušenja, a mlađima od 18 godina ovi se proizvodi ne bi smjeli prodavati. “Pojavili su se prije nekoliko mjeseci u školama, vrlo intenzivno, na to nas posebno upozoravaju nastavnici”, rekla je Mayer.

Duhanski i nikotinski proizvodi koji su alternativa cigaretama preplavili su tržište. Nikotinske vrećice probali su i oni koji nikad nisu pušili. “Prijatelji su me bili pitali da probam i probao sam i eto sad koristim, tri mjeseca”, rekao je Borna, prenosi HRT.

Borna kaže kako prije toga nije pušio. “Vidjela sam to, imala sam čak neki pokušaj, samo probati da vidim što je to i to je bilo kaotično”, rekla je Ana, prenosi HRT. Osim što stvara ovisnost, za djecu može imati ozbiljne posljedice.

“Mladi koji nemaju nikakvog iskustva s nikotinom krenu s uzimanjem tih nikotinskih vrećica, što može izazvati situacije da ti mladi ljudi završe i na intenzivnoj pedijatrijskoj skrbi”, objašnjava Ćelić.

Zato mnoge škole uvode preventivne programe. “U svom sadržaju imaju i edukaciju vezano upravo za te ove pripravke koji se pojavljuju na tržištu koje mi kao generacija jednostavno ne znamo, i teško je uopće pratiti jer je toliko toga na tržištu”, rekao je Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole Zagreb.

Previous articleMotociklist s Krka u besvjesnom stanju prevezen na HMT Sušak.
Next articleDario Šimić otkrio kako se nakon Mamića kupuju igrači na Maksimiru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here