Home Vijesti Švorinić na skupštini Liste za Rijeku: Vratiti optimizam na lica Riječana

Švorinić na skupštini Liste za Rijeku: Vratiti optimizam na lica Riječana

1662
0
IMG_1855
foto: d.golubičić

Dosadašnji predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić izabran je na mandat od još četiri godine na današnjoj Skupštini na kojoj je izabrano i novo predsjedništvo stranke. Švorinić je kao jedini kandidat za predsjednika dobio 63 od 68 glasova dok je pet listića proglašeno nevažećim. U utrci za predsjedništvo stranke izabrani su Tamara Moranjak sa 60 glasova, Livio Defranza i Predrag Miletić s po 56, Henriet Bilandić s 55, Lucio Slama 51, Sandi Basić i Zvonimir Gržeta s po 48 i Filip Jakovac koji je dobio 47 glasova.

Skupštinu su pozdravili čelnik Opatijske nezavisne liste Ernie Gigante Dešković koji je izrazio nadu u nastavak dobre suradnje, predsjednik PGS-a Rijeka Nikola Ivaniš koji je najavio savezništvo dvije stranke na predstojećim izborima za mjesne odbore te glavni tajnik Nacionalnog foruma Edvin Jurin koji je istaknuo slična gledišta njegove stranke o potrebi regionalizacije i primjeni principa supsidijarnosti uz najavu vjerojatne suradnje na predstojećim europarlamentarnim izborima u svibnju i parlamentarnim izborima 2015. godine.

Skupštini se obratio i direktor European Free Alliancea Gunther Dauwen koji je podsjetio na pet godina članstva Liste za Rijeku u toj organizaciji, najavio punu podršku ciljevima stranke po pitanju decentralizacije i proširenju regionalnih ovlasti grada te istaknuo važnost pripadanja mreži organizacija koje dijele slične težnje i ciljeve.

IMG_1834
foto: d.golubičić

Novi – stari predsjednik Liste za Rijeku istaknuo je činjenicu prema kojoj je Lista za Rijeku u posljednjih osam godina postala konstanta i realnost na koju svi moraju računati.
– Započinjali smo ovaj projekt prije osam godina sa sviješću da će biti teško i da promjene u gradu koji se nalazi u najtežem razdoblju u zadnjih stotinu godina neće biti moguće preko noći. Grad je posljednjih dvadesetak godina devastiran ekonomski, kulturno i urbanistički. Za to je uzrok centralizacija i odvajanje Rijeke od zaleđa, pogrešna gospodarska politika orijentacije na usluge umjesto stvaranje nove vrijednosti te politika podobnosti ispred sposobnosti zbog koje je velik broj sposobnih ljudi napustio grad.

Švorinić je uvjeren da u Rijeci neće biti pomaka na bolje dok se ne razriješe uzroci nazadovanja grada te da nije vjerojatno da će decentralizaciju uvesti oni koji Hrvatsku centraliziraju, a gospodarski program promijeniti gradonačelnik koji se suočen s poraznim statistikama hvali izgradnjom bazena.
– I Baba Kuna bi izgradila bazen za 100 milijuna eura ali bi u tom slučaju možda dobili dva kompleksa umjesto jednog, zaključio je Švorinić koji ne vjeruje da će princip podobnosti biti zamijenjen principom sposobnosti dok garnitura na vlasti u gradu ne završi jedan mandat u opoziciji.

IMG_1833
foto: d.golubičić

Kao rezultat takvih politika predsjednik Liste za Rijeku je istaknuo dramatične podatke prema kojima u Rijeci mjesečno čak 150 stanovnika napušta grad, a Rijeka koja je 1990. imala 15 posto veći BDP od Zagreba danas za glavnim gradom zaostaje čak 51 posto.
– Uvjeren sam da je većina Riječana toga svjesna ali je u gradu stvorena takva klima beznađa koja paradoksalno najviše odgovara onima koji su za nju najzaslužniji pa su Riječani danas demotivirani za borbu za promjene ili u promjene uopće ne vjeruju. Glavni zadatak stranke u predstojećem periodu stoga će biti stvaranje klime optimizma i vjere u svoje mogućnosti, ističe Švorinić.
– Lista za Rijeku u toj borbi neće i ne treba biti sama ali je svima jasno da smo upravo mi glavni začin i nezaobilazni faktor promjena u gradu. Želimo u narednih nekoliko godina vratiti optimizam na lica naših sugrađana i želimo to napraviti u suradnji s našim saveznicima u gradu, državi i Europskoj Uniji, zaključio je Švorinić na kraju svog obraćanja gostima i skupštinarima.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here