Home Kolumne Tko se tuče taj se voli: SDP i HDZ dogovorili koaliciju!

Tko se tuče taj se voli: SDP i HDZ dogovorili koaliciju!

1920
2

hdzsdpViškovska postizborna farsa završila je ljubavnim zagrljajem SDP-a i HDZ-a. Dvije stranke najodgovornije za smetlarsko-financijsku apokalipsu općine na kraju su dogovorile koaliciju koja će im omogućiti da i sljedeće 4 godine nastave zajedno vladati Viškovom. Epilog je to gotovo dvoipolmjesečnog igrokaza u kojem su i SDP i HDZ tražili način kako da neutraliziraju nezavisne, koji su na zadnjim izborima osvojili gotovo trećinu vijećničkih mjesta, a pred svojim biračima opravdaju koaliciju dvije naizgled suprotstavljene stranke. Naime, razlike između SDP-a i HDZ-a su samo folklorne i služe u situacijama kada antagonizmom jednih protiv drugih hrane vlastite birače. Ispod stola ljubav naprosto cvate pa će se suradnja isprobana u proteklom mandatu uz asistenciju PGS-a nastaviti i u sljedeće četiri godine.

U posljednjem trećem pokušaju konstituiranja općinskog vijeća, pred viškovskim vijećnicima su se pojavila dvije kandidatkinje. SDP i PGS su kandidirali SDP-ovku Jagodu Dabo, a kandidacijska lista Ksenije Žauhar, nezavisni Eko stožera i vijećnik HSLS-a nezavisnu Kseniju Žauhar. Budući da ni jedni ni drugi nisu imali dovoljno glasova za natpolovičnu većinu, presudili su glasovi HDZ-a koji se očekivano opredijelio za SDP-ovu kandidatkinju.

Predsjednik viškovskog HDZ-a dr. Željko Plazonić je ovaj salto mortale svoje stranke opravdao uobičajenim frazama koji se koriste nakon uspješno realiziranih političkih trgovina. Podrška SDP-u će im naime omogućiti ‘realizaciju njihovih programa’. Naravno, Plazonić ili ne govori istinu ili ima problema s kratkotrajnom memorijom. Upravo je on od nezavisnih prije samo dva dana tražio podršku HDZ-ovom kandidatu za predsjednika vijeća. Nakon što je dobio košaricu jer nezavisni imaju ukupno više vijećnika od HDZ-a (koji nema dovoljno ruku niti za formalnu kandidaturu), okrenuo se provjerenim partnerima iz SDP-a kojima je omogućio apsolutnu vlast u zamjenu za nekoliko sinekura i fotelja.

Viškovo je naime jedan od hrvatskih šampiona političke korupcije u kojima se podrška vijećnika kupuje članstvima u bezbrojnim odborima čiji je broj u međuvremenu metastazirao na 15-tak. Svaki odbor ima 5 članova u kojima vladajući postavljaju svoje članove kako bi im osigurali mjesečnu naknadu od 600-tinjak kuna mjesečno. Još bolje će proći vijećnici u općinskom vijeću čija je mjesečna naknada gotovo dvostruko veća od one u gradu Rijeci i iznosi 1.700 kuna mjesečno netto. Na taj način ‘najzaslužniji’ za nekoliko sati posla mjesečno kroz članstvo u općinskom vijeću i nekoliko odbora uspijevaju zaraditi dodatnu plaću. Račune će i dalje plaćati stanovnici Viškova koji su u velikoj mjeri i suodgovorni za situaciju u kojoj se nalazi njihova općina. Unatoč intenzivnoj kampanji nezavisnih koji su od vrata do vrata lobirali za što veći odaziv na izbore, gotovo 70 posto stanovnika nije pronašlo dovoljan motiv za šetnju do birališta. Na taj su način omogućili da SDP-ova i HDZ-ova disciplinirana vojska umjesto njih odradi posao. Sljedeći popravni ispit imati će za 4 godine. (rd)

2 COMMENTS

  1. Gosp. Plazonić često priča o prostituiranju a nikako da shvati da jedina politička prostitutka sdp-a je ON sam a ispaštaju građani koji su isprostituirani od istog tog Plazonića i po tko zna koji put prevareni od tog istog GOSPODINA PLAZONIĆA. Nije on gospodin…

  2. Novac i samo novac “ujedinjuje” SDP i HDZ. Potreba takvog javnog “partnerstva” se ne može sakriti, jer danas se vidi čim su ugrženi interesi kapitala, koji su pokretači SDP-a i HDZ-a. Komunjare bili i ostali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here