Home Mozaik Traktori na ulicama Bruxellesa, blokade, paljenje i bacanje boca

Traktori na ulicama Bruxellesa, blokade, paljenje i bacanje boca

292
0
vatra1
vatra1

U europskom kvartu u tijeku prosvjed protiv CAP-a i Green Deala. Policija protiv nereda aktivira vodene topove

Na ulicama Bruxellesa sada je oko 1300 traktora, prema podacima policije glavnog grada Bruxellesa; ažuriran broj objavljen početkom jutra, kada je oko tisuću vozila bilo započelo opsadu u europskoj četvrti.

Prijavljeno je da drugi traktori marširaju obilaznicom belgijske prijestolnice, spremni pridružiti se prosvjedu. U međuvremenu se na sjeveru zemlje nastavlja blokada luke Zeebrugge koja je započela u utorak navečer. Policija još ne može prognozirati trajanje akcije. “To će ovisiti o raspravama na europskom summitu u Bruxellesu i na konferenciji o budućnosti poljoprivrede u Gentu”, javljaju iz istih policijskih snaga.

Stotinjak farmera bacalo je boce i jaja na zgradu Europskog parlamenta na glavnom ulazu koji se nalazi na trgu Place de Luxembourg. Policija, postrojena u opremi za suzbijanje nereda iza barijera postavljenih po cijelom obodu, aktivirala je vodene topove. Prosvjednici, prisutni na ulicama uz Europsku komoru sa stotinama traktora, također su ispalili brojne petarde uzvikujući ‘Bez farmera nema poljoprivrede’.

Poljoprivrednici koji su stigli iz cijele Europe prosvjedovati protiv Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) i Zelenog dogovora blokirali su trg Place de Luxembourg i zapalili nekoliko požara drvima i gumama. Mnogo eksplozija petardi.

Jedna od povijesnih skulptura na trgu Place du Luxembourg, koja datira iz 1872. godine, ispred zgrade Europskog parlamenta, srušena je. Kip je dio monumentalnog kompleksa Johna Cockerilla, u znak sjećanja na pionira industrije čelika i željeznice u Belgiji. Kip sada leži na tlu na travnjaku u središtu trga, okružen novim vatrama koje su ujutro zapalili farmeri i potpaljivali drvima i gumama. Na drugoj statui spomenika postavljen je natpis: ‘Narode Europe, reci ne despotizmu’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here