Home Vijesti Tresla se brda…HNS podržao Obersnelov proračun i maksimalni prirez!

Tresla se brda…HNS podržao Obersnelov proračun i maksimalni prirez!

4608
1
vrtic
Aktivisti udruge ‘Vrtići za sve’ pred gradskim poglavarstvom

HNS je unatoč sinoćnjim najavama čvršćeg stava na kraju ipak glatko prihvatio Obersnelov proračun i maksimalno povećanje prireza. Epilog je to sjednice Gradskog vijeća koja se održala nakon što je Obersnel sinoć ugušio pobunu u najvažnijem SDP-ovom koalicijskom partneru i osigurao tanku većinu za izglasavanje najvažnijeg gradskog financijskog dokumenta. HNS-ovci, čiji su glasovi presuđivali, su do jučer uvjetovali podršku prolazom opozicijskog amandmana o vrtićima ali su se povukli nakon gradonačelnikove prijetnje da će u slučaju prolaska Švorinićevog opozicijskog amandmana povući proračun i isprovocirati nove izbore.

Vojko Obersnel istaknuo je na početku rasprave kako je ovo zasigurno najteži proračun koji je morao donijeti, prije svega jer su smjernice dobivene tjedan dana prije izlaska prijedloga proračuna u javnost, a u smjernicama je došlo do promjene niza zakona koji utječu na donošenje proračuna, u prvom redu Zakona o porezu na dohodak, kojim će gradski proračun izgubiti 57 milijuna kuna.

Iako su rashodi za poslovanje i materijalni rashodi smanjeni, kako ne bi došlo u pitanje normalno funkcioniranje grada, u proračunu je planirano povećanje stope prireza porezu na dohodak, a nedostajući prihodi nadoknadit će se povećanjem stope prireza porezu na dohodak, s dosadašnjih 12 na 15 posto, istaknuo je.

Uslijedila je rafalna paljba opozicijskih vijećnika koji su ovakav proračun ocijenili dokazom bankrotirane gradske politike. Vijećnik Bojan Kurelić (AM) istaknuo je kako su smanjenju gradskog proračuna pridonijele i gradske vijećnice koje su kao saborske zastupnice glasovale za izmjene Zakona o porezu na dohodak, a o vijećnicama koje su u saboru glasale za smanjenje gradskih proračunskih prihoda govorio je vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić. I dok je prozvana Ana Komparić Devčić strateški napustila vijećnicu dok se o njoj diskutiralo, vijećnica HSU-a Ljiljana Cvjetović se pravila da nije čula optužbe na svoj račun kada je izašla za govornicu uputiti nekoliko lijepih riječi prema svojem koalicijskom partneru.

Sažetak kritika iz opozicije svodio se na činjenicu da je aktualno stanje rezultat dugogodišnje potpuno pogrešne politike sumanutog zaduživanja na koju su godinama upozoravali.

– Mi vam godinama govorimo da se sumanuto zadužujete dok privreda tone, a danas to možete čuti i od predsjednika vaše stranke Zorana Milanovića, istaknuo je Danko Švorinić koji se složio s gradonačelnikovom ocjenom da su zakonske izmjene poreza na dohodak štetne i nepravedne po lokalnu samoupravu.
– Međutim, niste vi neki usamljeni regionalist zatočen u centralističkoj stranci nego ste tamo dobrovoljno i dijelite odgovornost za stranačku politiku. Vaše najbliže suradnice koje sjede u Gradskom vijeću dižu ruke za takve zakone i za to morate snositi odgovornost, zaključio je uz ocjenu da Lista za Rijeku ne može podržati takvu neodgovornu i autističnu politiku koja osim oporbe ignorira čak i svoje koalicijske partnere.

Vijećnik Hrvoje Burić (HDZ) istaknuo kako je proračun nerealno planiran, jer nalazi revizije za 2013. godinu govore je realan iznos proračuna 694 milijuna kuna, a u 2015. godini će, zbog učinka Zakona o porezu na dohodak, biti još i manji.

Komentar događanja na Gradskom vijeću dala nam je i predsjednica Udruge ‘Vrtići za sve’ Barbara Drezga, čiji su se predstavnici uoči sjednice okupili pred Gradskom vijećnicom i cijelo zasjedanje pratili s galerije.
– Nastavljamo s borbom za potpuno izjednačavanje sve djece kao što je slučaj u većini hrvatskih gradova. Odlukom o povećanju proračunske stavke za milijun kuna vratili smo se na pozicije iz 2012. nakon koje su nam se počela skidati prava. Privatni vrtići funkcioniraju uz potpuno jednaku regulativu i standarde poput gradskih, a spremni smo i povećati kvalitetu te uvesti nadstandard ukoliko bi nam se subvencije izjednačile. Na ovaj način smo prisiljeni smanjivati ekonomsku cijenu kako bi roditelji snosili što nižu cijenu neravnopravne pozicije u koju ih stavlja grad, istaknula je Drezga koja je zahvalna 16-torici vijećnika koji su prepoznali problem i podržali amandman kojim bi se sva djeca izjednačila u pravima.

hns
HNS-ovci Sanjin Kuljanić i Snježana Čop umjesto opozicijskog podržali Obersnelov amandman

U raspravi o proračunu najviše se raspravljalo o amandmanu za osiguravanje dodatnih 3 milijuna kuna za subvencije djeci u privatnim vrtićima što je amandmanom u ime opozicije predložio Danko Švorinić, a u ime HDZ-a Hrvoje Burić. Iako je gradski vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić pronašao potrebna sredstva u smanjenju stavke oglašavanje gradskih manifestacija u medijima te protokolu, a Burić u smanjenju stavke za obnovu Benčića, gradonačelnik je za tu stavku predložio tek milijun kuna koji će se između ostalih osigurati dodatnim smanjenjem plaća osoblju u vrtićima i vatrogascima. Bojan Kurelić (AM) je takav gradonačelnikov protuprijedlog ocijenio sramotnim, a HNS-ove vijećnike Sanjina Kuljanića i Snježanu Čop koji su ga podržali, trgovcima koji trguju interesima djece.
– Svjesni smo da sve subvencije plaćaju građani kroz poreze ali nedopustivo je da u Rijeci imamo djecu statusa A i B, ovisno o tome pohađaju li gradske vrtiće ili vrtiće drugih osnivača, ocijenio je Švorinić obrazlažući amandman te pozvao vijećnike da glasaju prema razumu, a ne stranačkoj stezi.

Na kraju je ipak presudilo ovo drugo. Protiv opozicijskog amandmana i za proračun glasala je vladajuća koalicija SDP, HNS, ARS, IDS, HSU pa je proračun usvojen s tankom većinom od 18 glasova. Protiv proračuna izjasnilo se 16 vijećnika Liste za Rijeku, HDZ-a, PGS-a, AM-a, Laburista i HSP-AS koji nisu podržali proračun, a jesu opozicijske amandmane.

U raspravi je ponovno glavnu ulogu imao i portal Rijeka danas budući da je Obersnel prigovorio Švoriniću da prijedlog rezova oglašavanja gradskih manifestacija u iznosu od milijun i pol kuna motivira svojom poslovnom politikom. Švorinić mu je odgovorio da na Rijeka Danas gradske manifestacije oglašavaju besplatno što će učiniti i ubuduće iako imaju značajno veću posjetu od paralelnog gradskog portala Moja Rijeka na koji se godišnje potroši oko 250.000 kuna sredstava poreznih obveznika

Prepucavanja su se nastavila i na raspravi o prirezu na kojoj su Hrvoje Burić (HDZ) i Predrag Miletić (RI) gradonačelnika prozvali da nije sposoban osigurati prihode pa 15-tak godina samo podiže namete. ‘Kompromis’ Snježane Čop (HNS) koja je izjavila kako je HNS protiv prireza ali će ga podržati na godinu dana, izazvao je podsmijeh u opozicijskim klupama te je HNS-ova vijećnica čak dobila i ironični aplauz opozicijskih vijećnika nakon silaska s govornice. I prirez je na kraju izglasan s istim rezultatom kao i proračun 18:16. (gk/sp)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here