Home Mozaik Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

1478
0

Svake godine 15. ožujka obilježava se Svjetski dan prava potrošača, te se određuje tema koja se prigodno obrađuje. U Republici Hrvatskoj se Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights day – WCRD) obilježio pod temom “Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu”. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET nacionalni CERT, Fakultetom organizacije i informatike, Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Ministarstvom financija, Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Tehničkim muzejom Nikola Tesla organiziralo je 15. ožujka sadržajno ispunjen program kako bi se obilježio Svjetski dan prava potrošača.
Svečanost je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je u svom uvodnom obraćanju istaknuo kako Republika Hrvatska pridaje značajnu pažnju području zaštite prava potrošača u pogledu regulatornog okvira, ali i u provedbi ove bitne politike. „Kontinuirano provodimo brojne aktivnosti kojima nastojimo što više osvijestiti građane o njihovim potrošačkim pravima i ukazati im na načine kako ta prava mogu i ostvariti, ukoliko su ona narušena. Posebno želim istaknuti kako sve te aktivnosti provodimo u međuresornoj suradnji s još mnogo institucija i tijela koja su na bilo koji način uključena u provođenje ove politike“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat. Dodao je i kako ovogodišnja tema obilježavanja naglašava nužnost jačanja potrošačkih znanja o digitalnom okruženju i korištenju pametnih tehnologija.
Kako je poseban prioritet i na razini EU stavljen na mlađu populaciju, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i nadležnih stručnih tijela pripremilo i nagradni natječaj za učenike osnovnih škola i srednjih škola na temu “Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošači u digitalnom svijetu” vezano uz zaštitu prava potrošača. Natječajem je predviđeno da učenici temeljem stručnih tematskih brošura koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo na Portalu za škole pripreme radove kojima će prenijeti poruku o zaštiti potrošačkih prava u digitalnom svijetu, te je omogućena izrada 4. kategorije radova: videorad, strip, infografika i plakat. Natječaj je bio otvoren u razdoblju od 13. veljače do 6. ožujka 2019., a na natječaj se prijavilo 75 škola iz cijele Republike Hrvatske sa 118 radova.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te nadležnih stručnih tijela dodijelilo je za najbolje radove četiri škole vrijednu nagradu – pametne/interaktivne ekrane za učionice.

Pametni ekran za najbolji rad u kategoriji Videorad dobila je Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci,a nagradu ravnateljici škole Antoniji Bukša uručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.Tom prigodom ravnateljica Bukša izjavila je:
“Nagrada nam znači jako puno i pozdravljam ovakve natječaje i inicijative Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Na taj način ohrabrujemo naše učenike da pokažu svoje vještine i van školskih klupa. Ohrabrujemo ih da postanu samosvjesne i snažne mlade osobe koje će znati voditi svoje živote, znat će doprinijeti zajednici i razvoju naše domovine. Učenicima je bilo jako zabavno raditi na radu za natječaj i jako su se razveselili nagradom. To će ih ohrabriti i usmjeriti u životu da bez obzira koji put izaberu da budu svjesni da mogu radom, znanjem, trudom postići mnogo.”
Svi zaprimljeni radovi osnovnih i srednjih škola su se na LED ekranu prikazivali tijekom cijelog trajanja događanja 15. ožujka. Svim će se školama koje su sudjelovale u natječaju dostaviti zahvalnice za sudjelovanje u natječaju uz prigodne simboličke poklone. Posjetitelji su tijekom cijeloga dana u sklopu sadržajno zanimljivog programa obilazili informativne pulteve gdje su mogli saznati sve o zaštiti svojih potrošačkih prava u digitalnom svijetu. Također su pogledali izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola koje su pripremili u sklopu natječaja te posjetili niz zanimljivih radionica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here