Home Vijesti U krdu smrdi ali je toplo

U krdu smrdi ali je toplo

2566
4

Velika većina političkih stranaka s područja Rijeke i PGŽ na predstojećim lokalnim izborima bi trebala nastupiti okupljena oko dva stranačka bloka SDP-a i HDZ-a. Na razini grada Rijeke SDP-u bi društvo trebali praviti već provjereni partneri HNS, IDS, HSLS, HSS, ARS, SDA i HSU. Vrlo rado bi im se priključio i PGS te Zelena stranka ali za sada nema zelenog svijetla od strane riječkog gradonačelnika.


U krdu smrdi ali je toplo

Gradska organizacija HDZ-a zbog unutarstranačkih problema još nije počela s okupljanjem kontrakoalicije ali jest županijska organizacija te stranke koja na izborima misli okupiti HSP, HSP AS, HKDU, HSS i HSLS. Na ovaj izazov, u županijskom SDP-u nisu sjedili skrštenih ruku pa su koaliciju u odnosu na gradsku kombinaciju proširili s PGS-om i Zelenom strankom. Na taj način je županijska koalicijska vladajuća kobasica narasla na 10 političkih stranaka što je vjerojatno nezabilježen slučaj i u svjetskim okvirima.

Radi se o klasičnom primjeru političke korupcije gdje SDP-u i HDZ-u patuljasti koalicijski partneri malo donose ali ih još manje koštaju. Koalicijski pregovori se ne vode oko programa ili proračuna nego oko raspodjele radnih mjesta u gradskim i županijskim institucijama. Dio SDP-ovih koalicijskih partnera toliko malo vrijedi da ih je moguće kupiti s jednim ili dva radna mjesta. Iako je upitno što primjerice riječki HSS ili ARS mogu (pri)donijeti ukupnom rezultatu SDP-ove koalicije, činjenica je i da njihovu podršku i sudjelovanje u vlasti SDP-ovci dobijaju praktično besplatno. Sva radna mjesta dogovorena takvim koalicijskim aranžmanima na kraju plaćaju svi porezni obveznici.

Kada je riječ o političkoj prostituciji na području Kvarnera uoči predstojećih lokalnih izbora, uvjerljivo vode HSS i HSLS koji su na gradskoj razini dogovorili koaliciju sa SDP-om, a na županijskoj sa HDZ-om!

Od svih parlamentarnih stranaka na području grada Rijeke i PGŽ, vanblokovski bi na području Rijeke trebala nastupiti jedino Lista za Rijeku. Na razini PGŽ, izvan SDP-ovog i HDZ-ovog bloka bi samostalno trebala nastupiti Akcija mladih te Lista za Rijeku koja bi na toj razini mogla okupiti još nekoliko manjih stranaka i nezavisnih lista s područja Kvarnera. Što se vanparlamentarnih stranaka tiče, svakako treba spomenuti i Laburiste koji po anketama imaju šanse za prelazak praga u Rijeci i PGŽ. O koalicijama na lokalnoj razini, u toj stranci se odlučuje u Zagrebu gdje su nepoželjnim partnerima za predizbornu suradnju proglašeni SDP, HDZ ali i ostali dok se o mogućim postizbornim koalicijama Laburisti još nisu izjasnili.

Hoće li buduće gradsko vijeće i županijska skupština biti bipolarni ili ipak šareniji, na kraju će odlučiti birači koji još uvijek imaju zadnju riječ.(rd)

Previous articleScoria: Imamo puno problema uoči Lokomotive
Next articleGorivo pojeftinjuje 31 lipu

4 COMMENTS

  1. Iz ovog prvog mandata novog Zakona o lokalnim izborima mislim da su sve Regionalne i lokalne stranke mogle naučili da ako žele vladati ili participirati u vlasti, prisiljene su na međusobnu suradnju, koaliranje i ujedinjavanje, ali ne sa strankama tipa SDP ili HDZ, jer bez toga neće biti šanse izlaskom na lokalne izbore polučiti očekivani ili očekivane rezultate i provedbu svog regionalnog ili lokalnog programa.
    Svjedoci smo da je kriza državnog identiteta prisutna u svim segmentima života hrvatske države, koja se manifestira kao negativan sklop vlasti, kao anarhične i neprave države, dok na vanjskom planu caruje dilentatizam i nekompetentnost u vođenju državnih poslova.
    Regionalizam je budućnost Europe a lokalna samouprava sa sklopom ljudskih prava i sloboda činiti će sadražaj demokratskog pluralizma.Definitivno nacionalne države idu u povijest te izrasta postcivilizacija građanskog civilnog društva u kojem sklop regionalnog i lokalnog dobiva apsolutni primat.
    Ako mugu komentirati moguće koalicije stranaka IDS, ARS-a i PGS-a sa SDP onda mogu ustvrditi da iste nisu zainteresirana za programe koje mogu omogućiti građanima našeg rada i regije bolji život, njih interesira samo participirati u vlasti kao prirepak SDP-a, pa je naslov ove teme u cijelosti pogođen.

  2. Lako za ove prirepke čiji je broj članova stranke identičan broju radnih mjesta kojih traže od SDP-a, jedan do dva, meni je najgori PGS koji se i nazivom deklarirao kao regionalna stranka a njen vođa velikim regionalistom koji samo čeka pravi trenutak ugužavanja SDP-u kako bi što više omrsio od Obersnela.To su pravi gadovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here