Home Vijesti Umjesto Tesle na Klobučarićevom trgu se postavlja prazan postament, spomenik svim ostalim...

Umjesto Tesle na Klobučarićevom trgu se postavlja prazan postament, spomenik svim ostalim bespotrebno srušenim skulpturama?

1207
0

Informacija prema kojoj je Ministarstvo kulture odbilo posuditi Kršinićevu skulptura Nikole Tesle gradu Rijeci pod izlikom da je namijenjena gradu Gospiću, uzburkala je riječku javnost. Službena potvrde da će Tesla zaista završiti u Gospiću i dalje nema. Novinare koji su ju zatražili iz Ministarstva su uputili u Gospić. Iz Gospića se o cijelom slučaju za sada ne izjašnjavaju.

Ipak, jedan od inicijatora cijele akcije Damir Čargonja Čarli smatra da se radi o pobjedi onih koji skulpturu Tesle, čija je rekonstrukcija nakon miniranja skupo plaćena, žele izvući na svijetlo dana.

– U svakom slučaju akcija je završila pozitivno. Hvala svima koji su podržali ideju. Sada ćemo vidjeti dali će skulptura koja je koštala građane Hrvatske 150.000 eura konačno izići iz podruma ili je i ovo kao i sve ove godine od 2006. samo mrtvo slovo na papiru. Mislim da ću ipak od EPK i Grada Rijeke tražiti da mi daju prostor da postavim prazan postament za skulpturu Nikole Tesle. Za svaki slučaj. Ako na kraju završi u Gospiću super, a Rijeci će ostati postament – spomenik koji će govoriti o jednom čudnom vremenu. Naravno, sve ovo ako dobijem podršku.

Prazan postament ‘za svaki slučaj’

U ideju da se unatoč odbijenici ispred Osnovna škole Tesla postavi prazan postament za skulpturu kao podsjetnik na priču o Tesli i svim ostalim bespotrebno srušenim skulpturama uključio se i ravnatelj muzeja Peek & Poke Svetozar Nilović Tozo koji predlaže da se u postament ugradi žarulja.
– Ono što znam da je postament visine jedan metar, ide na stožac a gornja ploha odgovara temeljnoj plohi skulpture. Materijal je beton koji može biti obložen kamenom te ploča sa podacima. U priču se uključio i moj prijatelj Tozo koji predlaže da se na postamenta stavi žarulja. Moja ideja je da žarulja svijetli, grlo je ubetonirano tako da je svatko može razbiti ali se isto tako može i lako uvijek promijeniti. Žarulja bi bila zauvijek ili do dolaska Tesle, objašnjava Čarli.

Iz udruge Slobodna Država Rijeka koja je projekt povratka Tesle prijavila kao dio otvorenja projekta Europske prijestolnice kulture ističu da ni oni nemaju službenu odbijenicu ministarstva ali se slažu s idejom postavljanja praznog postamenta ispred Tesle ‘za svaki slučaj. Predsjednik udruge Andrea Ponisch potvrdio je da od Grada Rijeke uskoro namjeravaju zatražiti prenamjenu sredstava koja su odobrena za transfer Tesle u Rijeku u projekt ‘praznog postamenta’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here