Home Vijesti Kim Jong-un, vođa Demokratske Narodne Republike Koreje, umro je od teškog srčanog...

Kim Jong-un, vođa Demokratske Narodne Republike Koreje, umro je od teškog srčanog udara? Transfer vlasti nije spreman.

32313
1

Kim Jong-un, vođa Demokratske Narodne Republike Koreje, umro je od teškog srčanog udara u dobi od 38 godina. Transfer vlasti nije spreman.

Neizvjesne vijesti o ozbiljnim zdravstvenim stanjima sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una sada su potvrđene činjenicama. Francesco Sisci, sinolog i novinar, o tome je govorio za talijanski portal Sussidiario. Sisci je više od trideset godina u Kini, prvo kao dopisnik talijanske novinske agencije Ansa, a zatim kao dopisnik i urednik časopisa La Stampa, Il Sole 24 Ore i Asia Times. Politička situacija je neizvjesna, objašnjava Sisci. Moć je u rukama sestre Kim Yo-jong, ali nije isključeno da i drugi članovi obitelji teže vodstvu.

Je li Kim Jong-un još uvijek živ?

Čini se da nije. Umro je od teškog srčanog udara. Puno je pio, puno jeo, stalno pušio i radio bez zaustavljanja. Srce jednostavno nije izdržalo.

Što nam možete reći o okolnostima smrti?

Liječnici u Pjongjangu pokušali su ga spasiti. Čini se da je kasnije pozvana i ekipa iz Pekinga, ali više ništa nije moglo učiniti.

Što se sada događa?

Sada će pravi problem biti kako i kada će se odlučiti vijest učiniti službenom.

Je li sjevernokorejski režim spreman za sukcesiju?

Ne, režim se čini apsolutno nespremnim. Ne znamo ni ima li Kim Jong-un djece ili ne, ukoliko postoje koliko imaju godina i može li jedan od njih naslijediti mladog Kima.

Znamo da je Kim imao apsolutne ovlasti. Tko sada vlada državom?

U ovom trenutku se čini da su se svi konci moći prebacili na njegovu sestru Kim Yo-jong, rođenu 26. rujna 1988., uvijek bliska bratu, rođena od istog oca i majke. Odlučna, inteligentna, školovana na švicarskom fakultetu, mogla bi imati dijelove velike proširene obitelji protiv sebe.

Na koga mislite kao mogućeg suparnika?

Postoji starija polusestra, Kim Sol-song, iz 1974., koja je bila više medijski eksponirana u javnosti s ocem.

Postoje li druge strukture moći koje imaju na umu alternativna rješenja za transfer vlasti?

Postoje ujaci i rođaci koji spadaju u usko vodstvo  i možda nisu sretni što moraju slijediti naredbe žene, štoviše toliko mlada i bez širokog konsenzusa. Znamo da je dolazak Kim Jong-una na vlast značio veliko pročišćavanje u sjevernokorejskom vodstvu. Tko će danas očistiti koga? Nije jasno.

Može li se Sjeverna Koreja nositi s ovim naglim vakuumom snage?

Nije jasno. Hipoteza o ponovnom ujedinjenju s Jugom, osim za par nacionalista, je vrlo daleko. Ekonomska i kulturna udaljenost između sjevera i juga je ogromna. Sjever je najzatvorenija i najzaostalija zemlja u Aziji, jug je jedna od najbogatijih zemalja na kontinentu i sada je svjetska kulturna velesila , što se vidi po broju Oscara za film Parasite ove godine.

Postoji li mogućnost ponovnog ujedinjenja sa Sjeverom?

Treba isključiti tu opciju. To bi stvorilo gospodarski i kulturni teret koji bi desetljećima predstavljao teret za Jug. Ali u teoriji je moguće srednje rješenje.

Što to znači?

Sjever koji prihvaća ekonomske reforme i stoga kreće u pravcu mogućeg ujedinjenja. To je bio prijedlog kojeg je Kina podržala 2011. godine, prilikom smrti Kim Jong-ila (prosinac 2011.).

A zašto nije provedeno?

Bila je potrebna suradnja s Amerikom i Japanom, kao i s Južnom Korejom. Danas su odnosi Pekinga i Seula dobri, ali oni s Washingtonom su loši, a oni s Tokijem su samo bolji.

Zašto se Kina protivila trećem Kimu?

Transfer vlasti na Kim Jong-Ila, oca Kim Jong Una, bio je dug naporan. Kim Jong Il je imao dvoje djece i više je volio najstarijeg, Kim Jong-nama, ali Kinezi su se također usprotivili jer ga je japanska policija na tokijskoj zračnoj luci 2001. otkrila s lažnom putovnicom, dvije ljubavnice ii koferom pun dolara. Peking je pozvao na okončanje prakse nasljedne sukcesije koja je također bacila sjenu na kineski socijalistički sustav.

Kako su odlučili izabrati Kim Jong-una?

Otac Kim Jong Il je inzistirao i na kraju se pronašao kompromis u liku Kim Jong-una, koji je sličio svom djedu, Kim Il-sungu, utemeljitelju dinastije i prvom sjevernokorejskom vođi.

Što nam možete reći o neizvjesnoj političkoj fazi koja se otvara Kiminom smrću?

Ona baca vrlo težak upitnik na sve političke strukture u regiji. Tko je zadužen za rakete i sjevernokorejski nuklearni arsenal? Nije poznato. To bi objektivno zabrinjavajuće, jer u Pjongjangu ima puno frakcija, a neke mogu biti u iskušenju da guraju “jastrebe” kako bi zaštitili svoje interese ili ambicije.

Kakva je manevarski prostor Seoula u ovoj situaciji?

Mislim da to nije presudno. Možda Peking ima više manevarskog prostora, ali teško je procijeniti. Kineska intervencijska sposobnost često je precijenjena. U ovom slučaju, međutim, strah od kolapsa sjevernokorejskog režima u ovom trenutku napetosti i mogući “pomak” Amerike prema sjeveru, uz proširenje utjecaja Washingtona, itekako plaši Peking.

Čega se boji Kina?

Kina se ne želi suočiti opet s istom situacijom kao prije 70 godina kada su američke trupe u Korejskom ratu bile na putu prema kineskoj granici, a Peking je iznenađujuće intervenirao kako bi odbio SAD.

Postoje li danas sličnosti ili razlike?

U oba su se slučaja prvi koraci Hladnog rata vodili na teritoriju Sjeverne Koreje.

Hoće li pandemija Covid-19 imati posljedica na sjevernokorejsku krizu?

Za sada se čini da neće. Ali uopće ne znamo kakva je zdravstvena situacija u državi.

(Federico Ferraù, Il sussidiario)

 

Previous articleRiječki vrhunski sportaši se vraćaju treninzima, uskoro otvaranje sportskih objekata
Next articleViše od milijun ljudi potpisalo je peticiju pozivajući na smjenu šefa WHO-a

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here