Home Vijesti Večeras je Sumrak muzeja!

Večeras je Sumrak muzeja!

797
0

K.U.N.S. galerija OK, potaknuta apokaliptičnim stanjem riječkih kapitalnih vizija i projekata na početku zime 2012., u Noći muzeja poziva vas večeras u 21 sat na otvorenje izložbe Damira Čargonje Čarlija pod nazivom (SU)MRAK MUZEJA. Kako se navodi u najavi, na izložbi će biti predstavljene Muzejske Sove Ušare iz T- objekta bivše tvornice “Rikard Benčić“, nesuđene zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, popratni tekst izložbe potpisuje Branko Cerovac, a Huuučnu instalaciju kompozitor Josip T. Maršić.

Više o projektu, u teksu Branka Cerovca, pročitajte u nastavku:

Sukladno vrlom običaju svekolikog svečano – spektakularnog dešavanja Noći muzeja, u kojem samopožrtvovno sudjeluju i nezavisne umjetničke organizacije diljem Rijeke i Hrvatske, i Galerija OK kao art – kutak Kluba umjetnika na Sušaku odlučila je barem simbolično popratiti skromnim, minimalističkim programom – u skladu s rekvijemsko – sutonskim ugođajem muzejske noći koja se, eto, nadvila i nad Kvarnerom – to predkarnevalsko slavlje muzealaca i ne-muzejskog dijela kulture / supkulture.

Saturnska melankolija, anđeo melankolije, nadahnuti demonskim zvukom Recesije, zahtijevaju dolično umjetničko posredovanje, ne tek indiferentne dekorativne efekte, a pošto je elegično stanje stvari glede riječkih kapitalnih vizija, objekata i projekata na početku zime 2012. preraslo u apokaliptično, pokazalo se da zadatak nadrasta malaksale snage slikara i kipara, iscrpljenih od kronične i akutne bijede i depresije, te da je glazbeni genij poput Beethovenova ili pak Chopinova jedini kadar iznaći dostojan izričaj za arhetipski užas od ledenih noćno – muzeologijskih pogibelji, odlučeno je da se po načelu „ brigo moja prijeđi na drugoga“ taj nadljudski zadatak povjeri, naravno, upravo Damiru Čaronji Čarliju,Fikotu Saliji, Branku Cerovcu, Josipu Maršiću, vičnom komponiranju za POST MORTEM / DANCE MACABRE prigode i svima koji se pridruže…

Doličan vizualni štimung tom tamnom Sovinom Nocturnu predstavlja manje-više stalni postav cijelog MMC- Kluba na Sušaku, uz neznatne prigodne modifikacije.

K.U.N.S. poziva sve muzejske i nemuzejske noćne ptice da se u sumrak 27. siječnja odazovu na Sovin huk (The Owl Howl Nocturno).

Neka obuku sve u čemu obično idu u muzeje ili pak na vjenčanja i sprovode ( ukoliko još uopće idu ikud ).
Good luck!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here