Home Vijesti Veliki rast prometa hrvatskih zračnih luka, Rijeka jedina u ogromnom minusu!

Veliki rast prometa hrvatskih zračnih luka, Rijeka jedina u ogromnom minusu!

115
1

Hrvatske zračne luke su u prva četiri mjeseca 2024. godine uslužile gotovo 1,9 milijuna putnika, što predstavlja porast od 17,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći udio ovog prometa ostvaren je u travnju, kada je kroz zračne luke prošlo 907 tisuća putnika, što je povećanje od 27,1 posto u usporedbi s travnjem prošle godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast Putničkog i Teretnog Prometa

Travanj, prvi cijeli mjesec s ljetnim redom letenja, zabilježio je značajan porast prometa u odnosu na zimske mjesece. Od ukupno 25.441 operacije zrakoplova u prva četiri mjeseca, 10.304 operacije zabilježene su u travnju, što je povećanje od 19,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Promet tereta u zračnim lukama također je zabilježio rast. U prva četiri mjeseca 2024. godine prevezeno je nešto više od 3.300 tona tereta, što je porast od 18,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. U travnju je prevezeno 799 tona tereta, što predstavlja porast od 15 posto na mjesečnoj razini.

Zagreb Prednjači po Broju Putnika

Najviše putnika u travnju prošlo je kroz zagrebačku zračnu luku – 367 tisuća, što je porast od 14,6 posto u odnosu na travanj prošle godine. Slijedi zračna luka Dubrovnik s 223,8 tisuća putnika, što je povećanje od 34 posto. Na trećem mjestu je zračna luka Split sa 184,5 tisuća putnika, što je porast od 18,4 posto.

Zračna luka Zadar ostvarila je najveći porast broja putnika – 107,2 tisuće, što je povećanje od 108,7 posto. Zračna luka Pula također bilježi porast od 32,6 posto s 18,2 tisuće putnika, dok je zračna luka Osijek zabilježila najveći travanjski porast od 192 posto, ali s relativno malim brojem putnika – oko pet tisuća.

Rijeka Bilježi Pad, Brač i Lošinj Također u Minusu

Jedini pad među većim zračnim lukama zabilježila je zračna luka Rijeka, s padom od 63 posto i samo 1166 putnika u travnju. Otočne zračne luke Brač i Mali Lošinj također su zabilježile pad broja putnika. Brač je imao 14,7 posto manje putnika (221), dok je Lošinj imao 41,4 posto manje putnika (51).

Najviše Međunarodnog Prometa s Njemačkom, Ujedinjenom Kraljevinom i Francuskom

U travnju 2024., najviše međunarodnog putničkog prometa hrvatske zračne luke ostvarile su s Njemačkom, Ujedinjenom Kraljevinom i Francuskom. Sve ove destinacije zabilježile su veći broj prevezenih putnika u odnosu na prošlu godinu.

Ovi podaci pokazuju značajan rast i pozitivan trend u prometu hrvatskih zračnih luka, što ukazuje na oporavak i rast avioindustrije u Hrvatskoj.

1 COMMENT

  1. Impresioniraju “Sky lift”ovi na svim našim aeroportima.Krivi ko gazdina usta- krivousti.😂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here