Home Najnovije Zabrinjavajući podaci o županijskom gospodarstvu u 2007. godini

Zabrinjavajući podaci o županijskom gospodarstvu u 2007. godini

360
0

Dok je u prošlog godini prosječna plaća u Zagrebu iznosila više od 5.000 kuna, a državni prosjek iznosio 4.117 kuna, u Primorsko-goranskoj županiji je prosječna neto plaća iznosila točno 3.998 kuna, dakle manje čak i od republičkog prosjeka. Osim toga, prema podacima godišnjih financijskih izvještaja, plaće su u državi rasle po stopi od oko pet posto, dok su u Primorsko-goranskoj bile tek za 2,7 posto više u odnosu na godinu ranije. Ove sve samo ne ohrabrujuće podatke iznio je jučer Miljenko Fičor, glavni urednik publikacije »Gospodarski profil Primorsko-goranske županije u 2007. godini«, koji je uz publikacije o gospodarskom profilu »riječkog prstena« i Liburnije od 1995. do 2007. godine predstavljen jučer na 3. sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka. Osim što su plaće niže od prosjeka, prema podacima koji su obrađeni u publikaciji, u Primorsko-goranskoj županiji se ostvaruje i gotovo dvostruko manji prihod po radniku u odnosu na Zagreb.
– Na zagrebačkom području je prema godišnjim izvješćima tvrtki ostvaren godišnji prihod po radniku od oko 980 tisuća kuna, republički je prosjek oko 700 tisuća, dok je u Primorsko-goranskoj taj prihod nešto manji od 600 tisuća kuna, a što ukazuje na koncentraciju gospodarske djelatnosti u glavnome gradu, kazao je Fičor. Među ostalim pokazateljima o županijskom gospodarstvu o kojima je jučer na sjednici bilo riječi, »u oči upada« i činjenica kako Primorsko-goranska županija ostvaruje deficit vanjskotrgovinske razmjene tijekom gotovo cijelog razdoblja koje je obuhvaćeno analizom Komore, odnosno od 1995. godine.
O poticajima Ministarstva turizma jučer je članovima Gospodarskog vijeća govorio Robert Pende, pomoćnik ministra u Upravi za razvoj turizma. Istaknuo je kako su upravo objavljeni novi javni pozivi za dodjelu financijskih poticaja namijenjenih lokalnoj samoupravi za ulaganja u kongresne centre kao dijelu turističke infrastrukture, programu ulaganja u turističku infrastrukturu za osobe s invaliditetom, ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu »Turizam kroz regije« te za razvoj selektivnih oblika turizma na kontinentu i moru »Zelena brazda i »Plava brazda«. (Novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here