Home Vijesti Zaklada Billa Gatesa financira razvoj flaster-cjepiva

Zaklada Billa Gatesa financira razvoj flaster-cjepiva

149
0

Zaklada Bill & Melinda Gates investirala je 23,6 milijuna dolara u američku biotehnološku tvrtku Micron Biomedical radi razvoja masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija temelji se na korištenju flastera s topivim mikroiglama za primjenu cjepiva. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća procijepljenost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov procjepljivanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testiranju provedenom na odraslima i novorođenčadi u Gambiji ove godine, Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi “mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini”, rekao je James Goodson, viši znanstvenik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim lancem tijekom transporta, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima koji se boje igle, izvijestila je tvrtka u četvrtak.

Financiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetaka milijuna flastera godišnje za veća klinička ispitivanja i širu upotrebu.

Previous articleVIDEO: Blamaža BiH u Luksemburgu, navijači prekinuli susret
Next articleS prvom ekipom Hajduka trenira 15-godišnji talent, evo o kome se radi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here