Home Biznis 3. maj čeka odluku o stečaju

3. maj čeka odluku o stečaju

1509
1

Točno tjedan dana pred još jedno ročište o stečaju, 3.maj izgleda kao mjesto duhova. Od 750 preostalih radnika, u pogonima je tek dvjestotinjak, ali i njih se jedva može sresti, javlja N1. Posla nema, sve stoji. Brodovi koji su već 80 posto završeni i dalje čekaju da netko nastavi raditi na njima.

U krugu brodogradilišta zatekli smo dvojicu električara. Nešto, kao, popravljaju. Čini se da rade.

“Radim, od jutra do mraka radim. U 21 .stoljeću moram od jutra do mraka raditi.” “Na crno?” “Na crno normalno, nego kako!”, kaže Enis Tatić, radnik 3. maja.

I rade radnici, ali ne u 3.maju. Priznaju da ovdje samo ubijaju vrijeme. Ovdje nit’ posla, nit sreće.

“Ja ne znam što se čeka, od izbora do izbora, čini se, jedan prođe, pa nije upalilo, pa se ostavlja drugi za druge izbore, pa ako ne upale ostavit će nas iza Nove godine za one parlamentarne, tako da… ne znam”, kaže Ivica Lovrinović.

Ali direktor pak kaže da u uredu noći već tjednima. Dogovara s vlasnicima brodova završetak. Odavno stoje, čekaju majstore. Za ponovno pokretanje proizvodnje potrebno je više od 100 milijuna eura.

Tko bi trebao dati novac?, pitamo direktora 33 maja Edija Kučana “U ovom trenutku bi bila neka pozajmica, a onda ćemo vidjeti kako to rješavati”, odgovara. Vladina pozajmica? “Pozajmica, ha, a sigurno bez Vlade ništa”, jasan je direktor.

Nešto, ali ne otkrivajući što, najavljuje ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Imamo plan.” Kakav? “Vidjet ćete vrlo brzo informaciju oko 3 .maja samo da pravno usuglasimo i da taj korak bude pravno utemeljen”, kaže ministar Horvat.

No, vrijeme curi, troškovi rastu. Kanađani i Norvežani žele nastaviti u 3 .maju čim prije.

“Za nastavak gradnje tih brodova imamo vrlo stroge rokove, za koje su brodovlasnici ponudili vrlo kvalitetno rješenje, što znači da bi se financijski moglo to odraditi u pozitivnom smjeru”, kaže Edi Kučan.

A radnicima su već prisjele i kreditne linije i prihvatljivi modeli.

“Samo o nekom modalitetu pričaju, dva tjedna vamo, dva mjeseca vamo – tamo, a ništa, sve stoji na mrtvoj točki. Nama je već do ovuda toga svega”, ljut je Enis Tatić.

Nešto se mora dogoditi. Bit će nešto. Ili stečaj ili odgoda. I onda ponovno, a jednom će se i taj krug zatvoriti.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here