Home Vijesti Biseri ministra financija: Veći PDV neće utjecati na cijene!

Biseri ministra financija: Veći PDV neće utjecati na cijene!

1267
3

Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras da bez obzira na veći PDV, cijene, zbog velikih olakšica za gospodarstvo, neće rasti: “Proračun ne raste po osnovu PDV-a, nego se te dvije i pol milijarde usmjerava u gospodarstvo i najviše efekata ima gospodarstvo. Prema tome, ono će to vraćati nedizanjem cijena”, rekao je Linić za Novu TV upitan hoće li zbog višeg PDV-a doći do rasta cijena.

Na upit kako se to može kontrolirati, rekao je: “Tako da ćemo s njima morati rješavati njihovu nelikvidnost i uvjereni smo da oni trebaju partnerski odnos s vjerovnicima, a to su država i banke. Prema tome, sve je to uzajamni odnos i uzajamno povjerenje”, kazao je Linić. “Riješavati ćemo i spašavati radna mjesta jer su ona najvažnija. Jako dobro ćemo paziti kako su se ponašali i poslodavci vezano uz povećanje PDV-a za dva posto”, rekao je Linić.

“S ovakvim smjernicama, koje je Vlada usvojila tijekom jučerašnjeg dana, ogromne, ogromne mogućnosti imamo da zaista i MMF i kreditne agencije uvjerimo da smo u mogućnosti oporaviti gospodarstvo, da ćemo se boriti za gospodarski rast, da će to gospodarstvo biti konkurentnije, da će prihodi u proračun biti ozbiljniji, a s druge strane da ćemo racionalno te prihode koristiti za javni sektor, ali i za jačanje gospodarstva”, odgovorio je na pitanje misli li da vlada može uvjeriti institucije i kreditne agencije da Hrvatskoj ne snize kreditni rejting.

Na novinarsku tvrdnju kako zbog većeg PDV-a povećanje prihoda od 60 kuna za 750.000 radnika nije dovoljno, Linić je odgovorio kako je to za njih poruka da je vlada svjesna teške krize u Hrvatskoj te im barem minimalno pokušava pomoći. “To je razlog da će ogroman broj umirovljenika imati usklađivanje mirovina. U isto vrijeme borit ćemo se da ne dođe do povećanja cijena, jer znamo kontrolirati taj proces”, rekao je Linić.

3 COMMENTS

  1. Dakle ovo je ono što smo i znali da je gosp.Slavko Linić klasični bilancista a ne financijski stručnjak što na ovom nebuloznom primjeru sada možemo biti u to i sigurni.
    On upotrebljava potpuno istu retoriku kao i gosp.Obersnel (vjerojatno njegov prijedlog) a to možemo usporediti na primjeru donošenja odluke Gradskog Vijeća o povećanju prireza za Grad Rijeku. Umjesto da se najprije racionaliziraju troškovi poslovanja gradske uprave, najlakše je bez posebnog truda bilo radi punjenja proračuna povećati prirez. PA iako je to sigurno opteretilo novčanike građana, po gosp.Liniću ništa se nije u naravi dogodilo kao niti sada na povećanju PDV.
    Ma malo morgen, prave odluke vlade RH bili bi da rastereti gospodarstvo na način da pravni subjekti PDV plaćaju po naplaćenoj realizaciji što bi vladu u daljnjem topku stvari nadalje natjeralo da se pozabavi neplaćanjem u državi. Donošenjem većeg PDV u neravnopravan položaj dovode se i tvrtke u privatnom vlasništvu spram tvrtki u vlasništvu države, jer ove zadnje ne samo da ne plaćaju PDV već ih država i subvencionira.
    Mislim da je Vlade krenula u pogrešnom pravcu i da je za mjesto ministra financija odabrala potpuno krivu osobu a mislimda će se gos.Milanović vrlo brzo u to i uvjeriti.

  2. Opet povećavaju harac umjesto da rijesavaju probleme . Milanović je muška Jadranka Kosor koji opet propustio priliku da
    zaokrene stvari u pozitivnom smjeru bojeci se reakcije javnosti . Agonija se nastavlja …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here