Home Vijesti Blinken: Rusi nisu napravili nikakav potez koji upućuje na uporabu nuklearnog oružja

Blinken: Rusi nisu napravili nikakav potez koji upućuje na uporabu nuklearnog oružja

183
0

SAD još nije uočio da je Rusija poduzela bilo kakav potez koji bi upućivao na to da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, unatoč izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina o njihovoj mogućoj upotrebi.

‘Vrlo pažljivo gledamo čini li Rusija zapravo nešto što sugerira da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja. Do danas nismo vidjeli da poduzimaju takve radnje’, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu sa svojim kanadskim kolegom. Istaknuo je da su Putinove olake riječi o nuklearnom oružju vrhunac neodgovornosti. ‘To je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno’, rekao je Blinken.

Putin je u petak rekao da su Sjedinjene Države napravile presedan kada su bacile dvije atomske bombe na Japan 1945. godine, ali nije poslao nova nuklearna upozorenja Ukrajini. Putin kontrolira najveći svjetski nuklearni arsenal, uključujući novu generaciju hipersoničnog oružja i 10 puta više taktičkog nuklearnog oružja od Zapada.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je da rizik korištenja nuklearnog oružja postoji, ali da opasnost nije ‘neposredna’. ‘Postoji rizik s obzirom na lakoću i ratnički stav kojim Putin o tome govori.. no mi smo bili vrlo jasni što će biti posljedice’, istaknuo je. ‘Trenutno ne vidimo nikakve naznake neposredne’ opasnosti, zaključio je.

Previous articleMarca: Je li ovo kraj Luke Modrića? Bio je junak Reala, sada dovode tri nove zvijezde!
Next articleIzraelski sateliti snimili neobičnu aktivnost u ruskoj bazi blizu finske granice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here