Home Vijesti Bogat program Dana Sv. Vida

Bogat program Dana Sv. Vida

261
0

Gad Rijeka i Riječka nadbiskupija s brojnim suradnicima i ove godine priredili su bogat program u povodu obilježavanja dana Rijeke i Blagdana sv. Vida. Osamnaesti Dani sv. Vida, koji uključuju brojne vjerske, kulturno-zabavne, gastronomske i sportske programe, kao i svečanu sjednicu Gradskog vijeća i tradicionalne prijame u Gradu Rijeci, trajat će od 10. do 16. lipnja.

Rektor Katedrale sv. Vida mons. Ivoslav Linić podsjetio je kako su Dana sv. Vida ove godine postali “punoljetni”. Svake godine organizatori se trude ponuditi neku novost, pa je tako i Riječka nadbiskupija, uz tradicionalne, pripremila i nekoliko novih programa. Generalni vikar Emil Svažić istaknuo je kako je poruka riječkog nadbiskupa Ivana Devčića posvećena temi euharistije i mučeništva, čime će zasigurno biti prožeta i trodnevna duhovna priprava koja će trajati od 12. do 14. svibnja, kao i svečana pontifikalna misa koju će nadbiskup predvoditi na Blagdan sv. Vida, 15. svibnja. Na toj misi će deset vjernika-laika biti nagrađeno Medaljama zahvalnosti sv. Vida, a istog dana održat će se i tradicionalna procesija te sveta misa na talijanskom jeziku.

Uvod u Dane sv. Vida bit će Dani kršćanske kulture na kojima će od 9. do 11. lipnja biti predstavljena izdanja hrvatskih katoličkih izdavača. U Državnom arhivu bit će postavljena izložba posvećena floralnim i vegetativnim motivima u umjetninama u katedrali, a priprema se i humanitarna izložba Margarete Krstić i Viktora Ružića, s time da su sredstva od otkupa umjetničke keramike namijenjena su jednoj riječkoj obitelji smještenoj u nužnom smještaju.

Pripremljen je i bogat glazbeni program, pa će tako biti održan koncert u povodu 40. godišnjice orgulja u Katedrali, zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca izvest će “Stabat Mater”, a po drugi put će se održati i Vidfest. Kako je kazao Danijel Srdoč, radi se o festivalu kršćanske glazbe i mladih, na kojem će nastupiti 21 glazbeni sastav mladih iz župa nadbiskupije.

Kako je naglasila Jadranka Čubrić, u organizaciju Dana sv. Vida Hrvatska glazbena unija uključila se od prvih dana, a osim s Riječkom nadbiskupijom, pripremili su i koncert “Djeca i mladi svome gradu” u suradnji s Gradom Rijekom te koncert HKDU-a Željezničar u povodu 60. obljetnice rada. Češka beseda Rijeka priredila je Kulturni program “Djeca Rijeci”, Fotoklub Rijeka će otvoriti izložbu “Sedamdeset+”, a u Danima sv. Vida tradicionalno sudjeluju i Prve riječke mažoretkinje te Gradska glazba Trsat. U program su se uključili i umirovljenici, koji organiziraju izložbu likovnih radova.

Program koji organizira Grad Rijeka predstavili su pročelnica Ureda Grada Ksenija Linić, Sandra Vujović iz Odjela za kulturu i Mladen Mustać iz Odjela za sport i tehničku kulturu. Pored svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se dodijeliti priznanja Grada Rijeke i polaganje vijenca u more za sve pokojne Riječane, i ove godine bit će priređeni tradicionalni prijami za djecu s imenom zaštitnika grada, obljetničare u kulturi, najbolje učenike riječkih osnovnih škola i esule te organizirano nagrađivanje najuređenijih izloga, balkona i prozora.

I dok više ne treba posebno najavljivati Gastrofeštu – podjelu 2000 besplatnih porcija liganja na mornarski i 50 metara duge štrudle od trešanja, valja najaviti projekciju filmova o Rijeci pod nazivom “Sjećanje grada – Korzo”. Radi se o zanimljivom projektu istraživanja i prikazivanje kinotečne filmske građe snimljene na najvažnijim ulicama hrvatskih gradova, a onda i projeciranje tih snimki upravo na zgradama ili ulicama na kojoj su nekad davno bile snimljene. Materijal posvećen Korzu projecirat će se preko puta Filodrammatice, na Trgu Republike Hrvatske te u izlogu Grada Rijeke.

Neizostavni dio obilježavanja dana grada je i 17. znanstveni kolokvij posvećen Rijeci “Gradu na Rječini s ljubavlju”. Kako je kazao povjesničar mr.sc.Darinko Munić, ove godine predstavit će se pet priopćenja, među kojima i arheološka istraživanje Trga pul Vele crikve u Starom gradu.

Također, od 8 do 13. lipnja na Korzu i Bazarigovom prolazu bit će organizirana prigodna prodaja voća, autohtonih proizvoda, knjiga te prigodnih suvenira.

Sastavni dio Dana sv. Vida je i sportski program. Uz već najavljenu jedriličarsku regatu Fiumanka, bit će održani tradicionalni turnir za umirovljenike u boćanju, kartama i pikadu, potom muški i ženski nogometni turnir, zatim natjecanje u sportskom penjanju, međunarodni plivački miting, jedriličarska i veslačka regata, stolnotenski i judo turnir, kao i završna sportska natjecanja mjesnih odbora. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here