Home Kolumne Božanska kvadratura kruga

Božanska kvadratura kruga

1575
0

598752_10201972321455369_628717416_nEto, saznali smo zbog čega je Joseph Ratzinger, odnosno (ex) Papa Benedikt XVI na konziliju 11. veljače ove godine objavio svoj odlazak, rekli bi – podnio ostavku. Spekuliralo se o razlogu takve njegove odluke no sada, nakon što je objašnjenje dao sam Ratzinger u intervjuu za katoličku agenciju „Zenit“, sve je „jasno ko pekmez“.

„Bog mi je rekao da odstupim“, izjavio je Ratzinger.

Nisam podrobnije upoznat kako su u Katoličkoj Crkvi ustrojeni hijerarhijski odnosi. No, pretpostavljam da, ako ti nešto naredi sam Bog, nema ti boga, moraš to izvršiti.

Naravno, nije to bila nikakva naredba. Bog je Ratzingera uljudno zamolio da se makne sa Petrove stolice. Dapače, kako sam Ratzinger tvrdi, to je bio „doživljaj mističnog iskustva“. Gospodin mu je „rodio u srcu apsolutnu želju da ostane s njim na ti“.(?)

Ponovo se pozivam na moju ignoranciju kada su u pitanju uzusi u katoličkim molitvama i obraćanja Bogu, no gotovo sam siguran kako se Njemu svi obraćaju sa Ti.

„O Bože, Ti koji vidiš sve, Ti koji možeš sve, pomogni mi u mom jadu…“

Dakle, u komunikaciji sa Bogom već jesmo na ti. Da li je Ratzinger htio reći da je sa Bogom uspostavio neki viši stupanj odnosa na „ti“? Recimo „ti na kvadrat“?

No, još su neke stvari koje me zbunjuju.

Papa, Sveti Otac, Sumus Pontifex, vrhovni poglavar cijele Crkve – izaslanik je samog Boga, njegov ovozemaljski predstavnik. Kada konklava izabere novog papu, kada se sa središnjeg balkona bazilike Svetog Petra, „Urbi et Orbi“, objavi cijelom svijetu: „Habemus Papam!“, to je samo, kroz srca i razum umnih kardinala, pretočena Volja Božja. Njegov odabir.

I sad se pitam: da li se pri odabiru Josepha Ratzingera, sam Bog zabunio, da ne kažem zaj…?

No, ako je Svevišnji ujedno i svemogući i sveznajući, kako je mogao pogriješiti pa odabrati krivu osobu te je sad mora smijeniti? Uostalom, On sam ju je i stvorio!

I tu se nakako zatvara taj začarani krug uzroka i posljedica, nedorečenosti, nedokučivosti. Ima neku poveznicu sa kvadraturom kruga, uslijed čega, sjećate se, kloparaju i kotači na vagonima.

Pa zar je onda čudno da se to događa i u našim glavama. Zašto ne i u glavi Josepha Ratzingera. (Damir Vrbljanac – Cannibal Ante Portas)

Previous articleInvazija Nijemaca na Kantridu: Kod Morskog Prasca organizirana fan zona
Next articleLinić opet izgubio živce: Očito je da sam debil (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here