Home Kolumne Bradarić: Djeca, tabu tema u doba pandemije, bez obzira na sve posljedice!

Bradarić: Djeca, tabu tema u doba pandemije, bez obzira na sve posljedice!

463
0

Jesu li djeca tihi širioci zaraze o kojima se, po našem mentalitetu, ne smije raspravljati? Kada sam bio u Španjolskoj, u toku njihovog trećeg vala zaraze, sva djeca od šeste godina starosti imali su obavezu nošenja maske u zatvorenim i otvorenim prostorima. Gledao sam ih u parku kako se igraju, ulazeći u bliske kontakte s drugom djecom, naravno pod maskama, dok ih njegovi roditelji, ili none i nonići, čekaju na ulazu parka. Sa stanovišta našeg ‘balkanskog’ mentaliteta, to je barbarski čin ili fašističke metode. Tobože brigu o djeci stavljamo ispred njihovog osobnog zdravlja ali i zdravlja drugih ljudi. Je li to baš kršćanski stav?

‘Radije bih da umrem od cijepljenja, nego da ja, zato što se nisam cijepio, nekom drugom uzrokujem bolest i smrt’. To je kršćanski stav, to je stav na koji nas poziva Isus Krist, radije na sebe preuzima zlo negoli zlo čini. Radije na sebe preuzima muku i smrt, negoli čini da bi drugi umirali ili da bi im bilo loše. On svu našu bijedu preuzima na sebe. Evo u tom kontekstu je Papin poziv na cijepljenje kao čin ljubavi, pojasnio mons. Uzinić.

Jesu li djeca izuzeta od kršćanske ljubavi ili o toj kršćanskoj ljubavi odlučuju njihovi roditelji? Je li vrijedno izgubiti, mamu, tatu, nonu ili nonića ako djeca ne trebaju biti dio te kršćanske ljubavi? Puno dilema za same roditelje, ali što se mene tiče, ja osobno nisam bio izuzet od ‘kršćanske ljubavi’ kada su me pokojni roditelji cijepili za sve dječje bolesti. Naučno je dokazano da ova Delta varijante više pogađa i samu djecu, a post-covid problemi javljaju se kod 30% onih koji su preboljeli ovu bolest. Do sada je u SAD-u zaraženo 1,9 milijuna djece do 11 godina. Njih 8.300 je hospitalizirano, a nekoliko stotina je na žalost umrlo. Kuba je prva u svijetu, još u rujnu protiv COVID-a počela cijepiti djecu od 2 do 11 godina.

“Prema podacima HZJZ-a do sada je u dobi od 12 do 14 godina cijepljeno 2.698 djece (2,7 % toga uzrasta), od 15-19 godina 35.752 (što je 18 %). S tim brojkama zdravstveni djelatnici nisu zadovoljni. Zbog malog interesa cijepljenja neće biti po školama osim, ako u nekom razredu ne postoji interes za cijepljenjem veći od 70 posto. Za sad to nije zatražila nijedna škola, odnosno razred.”

Treći val španjolske gripe je pogodio pretežno mlađu djecu. Što će se dogoditi ako virus mutira na ‘imunokompromitiranom” djetetu, ako ga pustimo da se slobodno širi unutar mlade populacije? Problem s djecom je taj što oni definitivno na veliko šire virus po školama, tako da se takve mutacije mogu dogoditi. Drugi problem je taj da donose virus iz škole u obiteljske krugove, i tu onda nastaju veliki problemi za bolnički sustav. Jedan dio sekundarne zaraze, na žalost, završava tragično za njihove starije članove obitelji i njihove kontakte.

Ne želimo da nam djece nose maske po školama i oko njih na otvorenom. Ne želimo zaštititi ukućane od prijenosa zartaze s djece koja virus donesu iz škole. Ne želimo na kraju niti cijepiti djecu, pa se postavlja pitanje na koji način mislimo zaštititi tu samu djecu, njihove roditelje i širu obitelj? Uzdati se u milost ili nemilost Božju i pustiti da virus slobodno pohara društvo, pa tko živ, tko mrtav?

Kršćani bi trebali znati da Bog ne upravlja ovozemaljskim životom. Božji sin nam je samo osvijetlio put po kojim bi trebali hodati, a na nama je da mu damo sadržaj i smisao. Ako ste odlučili da ne cijepite dijete, a ono je umrlo, to nije Božja volja. Ako ste odlučili da ne cijepite dijete, a zbog toga je umrla vaša mama, punica ili netko drugi, to nije Božja volja. Bog ne odlučuje umjesto vas pa zato ON ne može preuzimati odgovornost za vaše loše odluke ili postupke. Rizik cijepljenja uvijek postoji ali on je daleko manji od lijekova koje uzimamo na dnevnoj bazi. Ja, moja supruga i dvoje djece smo cijepljeni jer vjerujemo znanstvenicima. To je naš čin ljubavi prema ljudima oko nas i društvu u cjelini. Vlada je nabavila dovoljno cjepiva da zaštitimo sebe, svoje najmilije i sve oko sebe, i da se donekle vratimo u normalan život.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here