Home Kolumne Bradarić: Za Hamas isto vrijedi ratno pravo kao i za Izrael!

Bradarić: Za Hamas isto vrijedi ratno pravo kao i za Izrael!

548
0
Piše: Boris Bradarić

Prije nego počnemo osuđivati jednu ili drugu stranu u ovom sukobu prvo sagledajmo činjenice i kronologiju događaja. Kao izvor sam uzeo Aljazeeru koja o ovom sukobu piše 13.svibnja. Povod zadnjem sukobu datira još iz 1972.godine kada su neke izraelske doseljeničke organizacije tužile nekoliko palestinskih porodica, koje su tvrdile da su zemljišta na kojem žive Palestinci, izvorno pripadale židovskim porodicama. Palestinci to vide kao produžetak službene izraelske politike raseljavanja što većeg broja Palestinaca iz Jeruzalema, kako bi se zadržao većinski židovski identitet u gradu. Izraelski sud u listopadu 2020. godine presudio je da četiri palestinske obitelji trebaju napustiti svoje domove i dao je 2. svibnja kao datum njihove prisilne deložacije. Obitelji su se tada žalile Vrhovnom sudu Izraela pa je deložacija dva puta odgođena.
Verbalni sukobi izraelskih doseljenika i Palestinaca polako prelaze i u fizički sukob gdje je morala intervenirati i policija. Za vrijeme Ramadana palestinski prosvjednici se okupljaju u domovima deložiranih gdje opet dolazi do sukoba s izraelskim doseljenicima. Nakon intervencije policije 30 ljudi je ranjeno, a 15 uhićeno. Nakon toga, taj posljednji petak Ramadana, deseci tisuća muslimanskih vjernika ispunilo je džamiju Al-Aqsa, a mnogi su i dalje prosvjedovali protiv protjerivanja unutar Starog grada. Dolazi do sukoba s policijom gdje je ranjeno oko 205 Palestinaca i 17 izraelskih časnika. Zatim, u ponedjeljak, Palestinci se sukobljavaju s izraelskim snagama sigurnosti u kompleksu džamije Al-Aqsa u starom gradu Jeruzalema. To su snage koje stalno čuvaju taj vjerski dio Starog grada gdje Muslimani, Židovi i Kršćani imaju svoja sveta mjesta.
Odmah nakon toga, izraelske sigurnosne snage izvršile su brzi napad na kompleks Al-Aqsa, pucajući gumenim metcima, suzavcem i zvučnim bombama na okupljene vjernike, ranivši više od 300 Palestinaca. Ozlijeđeno je i 20-ak izraelskih časnika. Isti dan Hamas je objavio da je dao ultimatum Izraelu da ukloni svoje sigurnosne snage iz džamije Al-Aqsa i susjedstva Sheikh Jarrah do 18 sati po lokalnom vremenu. Sljedeće jutro Hamas je ispalio 200 raketa na izraelske gradove gdje je ubijeno najmanje dvoje građana. Nakon toga dolazi do izraelskog bombardiranja po Hamasovim položajima u Gazi. Ostalo već znate.
Za razliku od Hamasovog neselektivnog raketiranja gradova Izrael koristi precizne granate, bombe i rakete koje pogađaju ciljeve unutar 2-4 m. U slučaju odabira civilnog cilja koji Hamas koristi u vojne svrhe Izraelci obavještavaju civile, 1 dan unaprijed da napuste te zgrade kako ne bi bilo civilnih žrtava. Na žalost, neki put se te civilne žrtve ne mogu izbjeći, jer je to područje gusto naseljeno. Ako su ciljevi zgrade u kojima se skrivaju Hamasovi zapovjednici, koji izdaju zapovjedi za raketiranje, onda su oni koji žive u toj blizini uvijek u opasnosti.
Za razliku od Izraela koji se u većini slučajeva drži ratnog prava i nastoji zaštititi civile, Hamas neselektivno gađa civilne ciljeve po Izraelu kao što su Srbi gađali hrvatske gradove u doba Domovinskog rata. To je ratni zločin koji se ne može ničim opravdati. Ako je izraelska vojska srušila civilnu zgradu u kojoj su bili novinari, a da tu zgradu nisu koristili Hamasovi vojnici, onda je i to ratni zločin. Taj zločin nema težinu kao što je Hamasovo neselektivno bombardiranje civilnih ciljeva po Izraelu. Ne ulazim u pravni spor izraelskih doseljenika i palestinskih obitelji oko zemljišta, jer taj predment ne poznajem, ali to nema veza s vojnim akcijama Hamasa protiv izraelskih civilnih ciljeva. Ako pratimo izaelske vojne akcije pod velikim povećalom, i držimo ih odgovornim za neprimjerenu upotrebu sile i ratnog prava, onda ista takva odgovornost mora biti i na starni Hamasa. Simpatije prema Palestincima i njihovoj legitimnoj težnji za vlastirom državom ne znače automatsko toleriranje Hamasavih vojnih akcija po civilnim ciljevima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here