Home Vijesti Britanska televizija BBC snimila reportažu o talijanskoj zajednici u Rijeci i fijumanskom...

Britanska televizija BBC snimila reportažu o talijanskoj zajednici u Rijeci i fijumanskom jeziku

334
1

Televizijska ekipa britanske državne televizije BBC je u okviru televizijskog serijala “Velika kontinentalna putovanja željeznicom” (Great Continental Railway Journeys), koji se prikazuje na britanskoj televiziji već dugi niz godina, zaustavila u Rijeci i istraživala povijest grada.

Bivši britanski političar i televizijski voditelj španjolskog podrijetla Michael Portillo snimio je posebnu reportažu o talijanskoj zajednici u Rijeci i fiumanskom dijalektu.

Portillo se susreo s predsjednicom Zajednice Talijana Fiume Melitom Sciucca, kao i s novinarkom Radio Fiume Selinom Sciucca (inače kćer Melite Sciucca op.a.) koja je u kratkim notama predstavila povijest grada i aktivnosti autohtone talijanske manjine.

Razgovor se održao u kafiću Zajednice Talijana (Circolo), u prisustvu predsjednika Federica Guidotta iz Talijanske Unije, Portillo se zadržao u sjedištu Zajednice Talijana i pritom probao šalicu pravog talijanskog espressa.

Televizijska ekipa je snimila reportažu koja će postati dio jedne od četiriju 30-minutnih epizoda dokumentarca. Portillo, koji s obzirom na svoje španjolsko porijeklo zna španjolski, čak je naučio nekoliko fraza na fiumanskom govoru i pokušao pogoditi značenje izreka i poslovica koje su mu sugovornici prezentirali. Ovo je bila izvrsna prilika za predstavljanje aktivnosti Zajednice Talijana i televizijskoj publici Velike Britanije jer je franšiza emitiranja tijekom godina izgradila međunarodnu bazu vjernih obožavatelja.

Prilika je i za lokalnu gradsku vlast da počinje valorizirati autohtoni fiumanski identitet (svojedobno se prije nekoliko godina govorilo i o postavljanju dvojezične table Rijeka-Fiume na ulazu u grad, ali od toga se prema svemu sudeći odustalo, s obzirom na političke okolnosti i nedostatak interesa). (La Voce)

Previous article45-godišnji Riječanin pokušao ubiti 52-godišnjaka podvodnom puškom!
Next articleNajdublja Hrvatica Sanda Delija osvaja srebrnu medalju!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here