Home Vijesti VIDEO: Burić spasio Obersnela i srušio prijedlog ukidanja dvostruke grobne naknade!

VIDEO: Burić spasio Obersnela i srušio prijedlog ukidanja dvostruke grobne naknade!

1862
0
Danko Švorinić ‘čestitao’ Buriću na novom ‘političkom transferu’

Četvrti put za redom na dnevnom redu Gradskog vijeća našle su se izmjene i dopune Odluke o grobljima, prema čijem prijedlogu se ubuduće više ne bi plaćala naknada za neograničeno korištenje grobnog mjesta, u slučaju da se radi o nastavku korištenja grobnog mjesta nakon isteka 30-godišnjeg ugovora. I dok je u studenom predlagač, nezavisni vijećnik Josip Kukuljan, sam povukao prijedlog odluke, na protekle dvije sjednice vijećnici su raspravljali o ovoj odluci, ali odluka niti jednom nije dobila dovoljan broj glasova vijećnika. Prvi puta je bilo 17:17 s time da su sa sjednice izostali Burić, Staničić i Bukša, drugi put 18:18, a sa sjednice je izostao Staničić. Ovog puta vijećnički redovi su bili kompletni pa se za zanimanjem očekivalo hoće li odluka napokon proći ili će se otkriti tko je krtica u opozicijskim redovima.

Ispostavilo se da je to Hrvoje Burić iako je donedavno tvrdio da je to njegova ideja te je za identičan prijedlog glasao na prošloj sjednici Gradskog vijeća pa nakon toga na facebooku prozivao vijećnike zbog kojih prijedlog nije prošao. Burić je ovog puta potpuno promijenio ploču tvrdeći da će Kukuljanov prijedlog korisnike dovesti u neravnopravan položaj. Slične argumente je koristio i preostalih 18 vijećnika Obersnelove koalicije, dok su opozicijski vijećnici isticali kako je upravo postojeći model nepravedan jer Riječane dovodi u neravnopravan položaj s korisnicima u ostatku države. Za izmjene odluke glasovalo 18 vijećnika (Akcija mladih, Lista za Rijeku, Živi zid, Most, HDZ te nezavisni vijećnici Josip Kukuljan i Marinko Koljanin), a protiv isto 18 vijećnika (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS i HNS), dok je vijećnik Hrvoje Burić (Bura) kod glasovanja bio suzdržan.

Vijećnik SDP-a Vojko Braut istaknuo je u raspravi kako neodgovorno četiri puta na dnevni red sjednice stavljati istu odluku, te je pozvao vijećnika Kukuljana da sam povuče prijedlog ili da se barem više konzultira s građanima, smatrajući upitnim tvrdnju predlagača da se velik broj građana slaže s izmjenama odluke.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je prijedlog odluke neodrživ i bitno bi narušio funkcioniranje KD Kozala, pogotovo u trenutku kad se prijedlogom novog Zakona o komunalnom gospodarstvu planira izdvajanje svih komercijalnih usluga iz komunalnih društava, čime će komunalno društvo ostati bez značajnog dijela prihoda.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) rekao je kako je rasprava o poslovanju KD Kozala usmjerena prema krivoj adresi.
– Ukoliko smatrate da je uprava KD Kozala nesposobna i da joj treba namet više u odnosu na sva ostala komunalna društva tog tipa u Hrvatskoj onda je pravo mjesto za raspravu o toj temi kolegij gradonačelnika koji imenuje upravu, a ne Gradsko vijeće koje prema zakonu nema baš nikakve ingerencije nad komunalnim društvima.

Švorinić: Istjerali smo lisicu iz kokošinjca

Kartonski Burić sa SDP-ovim dresom na ulazu u gradsku vijećnicu

Ivona Milinović (HDZ) upozorila je kako cilj ove odluke nije smanjiti standard pružanja usluge, već potaknuti na racionalnije upravljanje komunalnim društvom, a vijećnik Zvonimir Peranić (MOST) postavlja pitanje odakle će se namaknuti sredstva kad jednom i ostatak od 5 tisuća građana plati naknadu.

A tada je za govornicu stao Hrvoje Burić i poručio da će on biti suzdržan jer je takav stav zauzelo Predsjedništvo njegove stranke Nezavisna lista Bura.

Uslijedila je rafalna paljba opozicijskih vijećnika koji su bili pripremljeni na ovu Burićevu odluku. Milinović, Ostrogović i Staničić poručili su mu da je prešao svaku granicu vjerodostojnosti i da se potvrdilo kako je glas za Burića glas za SDP.

Danko Švorinić je njegov čin prozvao političkom prostitucijom naglasivši da prijedlog ovim neće proći ali barem se lisica istjerala iz kokošinjca.
– Dragi Hrvoje, poštedi nas demagoških izjava i opravdavanja. Glasao si za ovaj prijedlog i prozivao vijećnike za nedolazak na sjednicu, a sada si odlučio postati SDP-ova zakrpa, kakav si od početka rada u Županijskoj skupštini. Zbog svega toga pripremili smo i skroman poklon za tebe – kazao je Švorinić i za Burića pripremio majicu s logom SDP-a i brojem 19 kao simbol većine koju je osigurao svom dojučerašnjem ljutom političkom protivniku.

Kartonski Burić u županijskoj skupštini

Kartonski Burić u županijskoj skupštini

Burić im je odgovorio da je on u prvom krugu izbora dobio više glasova od svih njih zajedno te da su jedino oni podržali Obersnela onog trenutka kada su digli ruku za proračun.

Burića je u tom trenutku pokušao obraniti SDP-ov Aleksandar Bulog (SDP) ocijenom je da je Švoriniću pala maska, a Kukuljanu je savjetovao da se kloni političkog mentorstva predsjednika Liste za Rijeku jer su izgorjeli svi oni kojima je mentor bio.

Paralelno s Gradskim vijećem odvijala se i županijska skupština. Burića tamo nije bilo jer spašavao Obersnela u Gradskoj vijećnici, a Komadini nije ni trebao jer je Petra Mandić, opozicijska vijećnica Mosta u županijskoj skupštini, također vodila bitku u Gradskom vijeću.

Međutim, pojavio se kartonski Burić kojim su vijećnici Akcije mladih javnost upozorili na njegovu dvostruku igru. Kartonski Burić se tokom dana pojavio i ispred Korza 16 sve dok nisu intervenirali komunalni redari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here