Home Mozaik Casanova osvaja Rijeku

Casanova osvaja Rijeku

1109
0

Riječka Opera HNK Ivana pl. Zajca u subotu 3. listopada 2009. godine u 19,30 sati praizvest će komičnu operu „Casanova u Istri“ Alfija Kabilja, najpopularniji autor hrvatskog mjuzikla, pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Erotski heroj Casanova na riječkoj će pozornici biti manje neodoljivi ljubavnik a više rogonja pa poznati splitski bas Ivica Čikeš o svojoj ulozi vremešnog Casanove kaže: „Želje su mu iste kao u mladosti ali moći nisu. Ima 53 godine što dovodi do niza komičnih situacija“. Casanovu će u verziji Alfija Kabilje koji zajedno s poznatim istarskim pjesnikom Dragom Orlićem potpisuje libreto, izluđivati Dorina, vrckava i koketna zavodnica iz putujuće družine commedije dell’arte Histria iz Vrsara. U toj ćemo ulozi gledati dvije mlade i talentirane sopranistice Vanju Zelčić i Marijanu Radić kojima je to prva velika uloga. „Uloga je teška pjevački ali i glumački. Dorina je na pozornici neprestano u pokretu“, ističu obje sopranistice.

Casanova u Veneciji,4
Casanova u Veneziji

Ljubavne igre, intrige, hedonizam i karneval očekuju nas u novoj komičnoj operi „Casanova u Istri“ za koju je inspiraciju Alfi Kabiljo pronašao čitajući Casanovine „Memoare“. U njima taj legendarni zavodnik i pustolov spominje posjet Istri i Vrsaru. Stoga ne čudi da je radnja te opere u 4. čina smještena upravo u Veneciji, Poreču i Vrsaru i to u 1776. godinu pa je stoga i glazba kombinacija rosinijevskog koloraturnog stila i mjuzikla. „Iskusni maestro Ivo Lipanović odmah je ušao u bit partiture, do te mjere da je u realizaciji mogao čitati moje glazbene misli poštujući sva tempa i znakove. Vrsni majstor operne režije Krešo Dolenčić maštovito je nadogradio opernu dramaturgiju, a sjajnim duhovitim rješenjima spojio commediju dell’arte s elementima najsuvremenijeg teatra“, ističe Kabiljo.
Erotski naboj u predstavi pojačat će i spektakularna scenografija Dalibora Laginje kao i kostimi Doris Kristić. „ Na veseloj ali i erotičnoj sceni prevladavat će vatreno crvena i zlatna boja“, kaže nagrađivani scenograf Laginja.
„Zaboravite recesiju i uživajte u nesvakidašnjem opernom spektaklu“, Kabiljov je poziv publici.
Reprize predstave „Casanove u Istri“ na programu su: 5.,6.,7. i 22. listopada 2009. godine. (rd)

Previous articleHrvatska ugošćuje Katar na Kantridi?
Next article16-finale Kupa: Croatia – Rijeka 0:2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here