Home Vijesti CNN pisao o Kvarneru i Rijeci, pročitajte kako su opisali naš kraj

CNN pisao o Kvarneru i Rijeci, pročitajte kako su opisali naš kraj

78
0

Zaputite se na hrvatsku obalu sjevernog Jadrana kako biste otkrili neke od najprivlačnijih regija u zemlji. Dok Dubrovnik i ostali dijelovi južne Dalmacije dobivaju lavovski dio pažnje, istarski poluotok i susjedni otoci i obalne luke Kvarnerskog zaljeva otkrivaju druge strane bogate hrvatske kulture i povijesti.

Zapravo, ovdje ima gotovo previše povijesti za upijanje – stari Grci i Rimljani, Mlečani, Austro-Ugari i Talijani svi su ostavili traga na arhitekturi, jeziku i hrani regije.

Ah, da, hrana. Tartufi, maslinovo ulje i slasno sočne kamenice i dagnje u Istri, fantastični škampi na Kvarneru, creska janjetina raskošnog okusa – a sve se lijepo slaže s istarskom malvazijom bijelom i teranom te hrskavom bijelom krčkom žlahtinom.

Kada ne istražujete drevne rimske ruševine, venecijanska sela i habsburške gradove, uživate na stotinama plaža koje se protežu duž duge obale Istre do susjedne Opatijske rivijere i obala Kvarnerskog zaljeva. Zatim uskočite na trajekt i lutajte otocima u Zaljevu – Krk, Cres, Lošinj i Rab – svaki je dostupan iz drugoga, ali svi zahtijevaju dugotrajan pogled.

Rijeka

Najveća hrvatska luka puno je više od polazišta trajekata za otoke Kvarnerskog zaljeva. Ovaj kozmopolitski grad – Europska prijestolnica kulture 2020. – zaslužuje veliku pažnju. Korzo je glavna riječka pješačka ulica koja je srce grada, lutajući pored gradskih kuća iz habsburškog doba i primamljivih terasa kafića. Zatim neobični Muzej računala PEEK&POKE nudi nostalgičan pogled na starinska računala i drugu tehnologiju.

Da biste se vratili mnogo dalje u prošlost, popnite se uz 528 stepenica (ili idite autobusom) do Trsatske gradine, utvrde iz 13. stoljeća na litici s koje se pruža pogled na Rijeku, s koje se pruža prekrasan pogled na grad i otoke Kvarnerskog zaljeva. Trsat je i mjesto hodočašća – tu se nalazi crkva Gospe Trsatske i susjedni park s postajama križnog puta duž pješačkih staza i vidikovaca.

Ostatak članka možete pročitati ovdje.

Previous articleČervar o Horvatu: Imao bih svašta reći
Next articleHorvatova sestra izvrijeđala hrvatsku legendu: ‘Toj ljudskoj sramoti smo mi pomogli’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here