Home Vijesti EFA i Lista za Rijeku osudili prijetnje i zastrašivanja članova i dužnosnika...

EFA i Lista za Rijeku osudili prijetnje i zastrašivanja članova i dužnosnika Lige socijaldemokrata Vojvodine

597
0

Europska politička stranka European Free Alliance informirana je kako je proteklih mjeseci izvršen niz prijetnji i napada na članove Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Člana Glavnog odbora LSV zaustavio je neobilježeni crni automobil, nepoznati napadači su ga ‘uhapsili’, fizički je napadnut i zaprijećeno mu je daljim nasiljem.

Tokom izbornog perioda, sjedište LSV-a napala je grupa nepoznatih napadača, provalila zgradu i prijetila aktivistima LSV-a koji su u to vrijeme bili unutra. Stolovi su okrenuti, a računala i telefoni bacani na aktiviste.

Dogodili su se i drugi incidenti o kojima je obaviještena lokalna policija. ali još nisu objavljeni detalji u vezi s njihovom istragom.

Predsjednica EFA Lorena Lopez de Lacalle istaknula je: „Ovakvim prijetnjama i akcijama nije mjesto u demokraciji. Vidjeli smo slične slučajeve među našim članovima širom Europe. Pokušaj da utišaju naš glas samo nas čini jačima. Ove krajnje neprihvatljive akcije služe samo za isticanje hitne potrebe za autonomijom Vojvodine. “

Potpredsjednica EFA-e, Nelida Pogačić iz Liste za Rijeku izjavila je: „S velikom zabrinutošću pratimo situaciju u Vojvodini, gdje smo bili svjedoci napada na članove i imovinu LSV, proevropske stranke koja promoviraju inkluzivnu politiku i njeguju različitost kao svoje osnovne vrijednosti. EU ne bi trebala zatvarati oči pred kršenjima poštivanja vladavine zakona i dužnosti da zaštiti svoje građane “

EFA se solidarizira sa LSV-om i najoštrije osuđuje prijetnje i zastrašivanje protiv aktivista svoje članice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here