Home Biznis Financial Times: Rejting moćnih rejting agencija je ‘smeće’!

Financial Times: Rejting moćnih rejting agencija je ‘smeće’!

1159
0

Dok se Europska unija muči s ocjenama moćnih rejting agencija, koje svojim postupcima samo produbljuju krizu eura, kolumnist Financial Timesa Phillip Stevens u svojem tekstu poziva na smanjenje rejtinga – rejting agencijama. Nakon što je prije desetak dana rejting agencija Standard&Poor’s smanjila kreditni rejting većine članica eurozone, uključujući i moćnu Francusku, u mnogim europskim medijima se moglo pročitati da je riječ o opravdanom potezu koji realno oslikava trenutno financijsko stanje u Europskoj uniji. S druge strane, od političara se moglo čuti da je vrijeme za osnivanje europske rejting agencije koja će parirati velikoj trojci koju čine Fitch, Moody’s i već spomenuti S&P.

Rijetko tko se pak zapitao o vjerodostojnosti samih agencija, koje su uvelike doprinijele svjetskoj ekonomskoj krizi iz 2008, pa zato vrijedi izdvojiti tekst Phillipa Stevensa, komentatora Financial Timesa, objavljen pod naslovom ‘Smanjiti rejting rejting agencijama’.

U njemu Stevens ističe da ‘itekako treba kriviti rejting agencije’ te navodi i brojne argumente za takav stav.

Za početak: ‘Postoji nešto uznemirujuće teatralno u ponašanju Standard&Poor’sa, pa se njihove izjave mogu gledati i kao dobro marketinško sredstvo.’ Stevens nadalje ismijava ‘visokoparne ekonomiste iz S&P-a’, koji ovoga puta ‘dijele lekcije europskim vladama’ o tome kako mjere štednje neće biti dovoljne za izlazak iz krize, podsjećajući da su samo prije nekoliko godina rejting agencije svima savjetovale što više rezanja: ‘Tada se država prijetilo smanjenjem rejtinga ako samo pomisle skrenuti u kejnzijansku ekonomsku politiku.’

‘Pravo pitanje je zašto itko rejting agencije još uzima ozbiljno, nakon njihove uloge u rušenju financijskih tržišta?’ piše komentator Financial Timesa, koji ističe ‘zrelu reakciju talijanskog premijera Marija Montija’ koji je rekao da definitivno nije oduševljen smanjenjem kreditnog rejtinga svoje države, ali i napomenuo da je analiza Standard&Poor’sa ništa više nego ponavljanje onoga što je on sam već javno rekao. Također se pohvaljuje i ‘brzina kojom je Monti krenuo implementirati reforme u Italiji’, kao i činjenica da ‘europska politika izlazi iz začaranog kruga’ kada je riječ o stabilizaciji eura.

Phillip Stevens zaključuje da Standard&Poor’s ne razumije političku dinamiku unutar EU-a te ironično dodaje: ‘Ne treba biti previše oštar jer su se i ostali akteri krize 2008. izvukli bez kazne. Često čujem da rejting agencije moramo uzimati ozbiljno jer su dio svjetskog financijskog sustava. A zašto im onda jednostavno ne bismo smanjili rejting? Na nivo smeća.’ (tportal)

Previous articleBauk demantira bujanje administracije: Uštedili smo 1,7 milijuna kn
Next articleSindikat metalaca najavio opći štrajk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here