Vijesti

Frljić bivši, Blažević novi intendant riječkog kazališta

Frljić bivši, Blažević novi intendant riječkog kazališta

foto: rijeka.hr

foto: rijeka.hr

Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u četvrtak je na vlastiti zahtjev dužnosti intedanta HNK Ivana pl. Zajca razriješen Oliver Frljić, a za vršitelja dužnosti, do dovršetka natječaja za izbor novoga intendanta, potvrđen je dosadašnji ravnatelj Opere HNK i zamjenik intendanta Marin Blažević.

Frljić je od kazališnog vijeća zatražio da ga se razriješi dužnosti intendanta zbog ‘zahtjevnosti obveza u sklopu pripreme dijela programa Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci te nemogućnosti obavljanja tih poslova istovremeno’.

Vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić je, najavljujući suzdržanost trojice vijećnika kluba Liste za Rijeku i Akcije mladih, rekao da je je kadroviranje u riječkome HNK neozbiljno.
– Prvo se inzistiralo da dvojac nastupi na funkciju devet mjeseci prije nego što je trebao istići mandant prijašnje intendantice za što joj je izglasana ‘nagrada’ u iznosu od 100.000 kuna, a sada Frljić odlazi na polovici mandata potvrđujući kuloarske priče prema kojima je na ovu funkciju nastupio dok se pravi kandidat, tada relativno nepoznati Marin Blažević ‘ne uhoda’, istaknuo je Miletić zaključivši da je riječko kazalište zaslužilo malo manje manipulacije, a malo više poštovanja ako ne zbog svog značaja i tradicije, a onda zbog građana koji ga financiraju.

Opaska o relativnoj anonimnosti zasmetala je Marina Blaževića koji je Miletiću odgovorio da on nije anoniman, a u tome ga je podržao i vijećnik SDP-a Vuk Prica.

Tea Čaljkušić Mance (HDZ) navela je da Frljića nije ni bilo u Rijeci dok je bio intendant, nego je radio u drugim kazalištima. Istaknula je da mnogo djelatnika kazališta nema odgovarajuću stručnu spremu, da je u proteklom mandatu uprave kazalište pokazalo nepoštovanje prema narodu kojem pripada, a da su Frljić i Blažević iskazivali bahatost te vrijeđali kolege i tako zaratili s mnogima.
– Diletantska ali glasna dimna zavjesa koju su podigli je u cilju skretanja pažnje s nedostatka njihova umjetničkih, organizacijskih i profesionalnih sposobnosti za upravljanje nacionalnim kazalištem, zaključila je.

Nezavisni vijećnik Hrvoje Burić otkrio je da je u tijeku pet sudskih postupaka zbog mobinga ili izvanrednih otkaza u HNK tijekom proteklog mandata i da će porezni obveznici platiti svu štetu.
– Imaa informacije da se podaci o broju pretplatnika i gledanosti lažiraju, poručio je, a gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) mu odgovorio da je u mandatu Olivera Frljića povećan broj pretplatnika te gledatelja predstava i koncerata, da je 2015. godine premijera bilo za 55 posto više nego godinu prije.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Putnik

    May 20, 2016 at 14:24

    Prvih 120 000 kn su vec platili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.