Home Najnovije Gradsko vijeće 3 sata o aferi Tržnice Rijeka

Gradsko vijeće 3 sata o aferi Tržnice Rijeka

1513
12

Gradsko vijeće Grada Rijeke raspravljalo je danas o aferi Tržnice Rijeka koja već mjesec dana potresa riječku, ali i hrvatsku javnost. Gradonačelnik Vojko Obersnel gradskim vijećnicima održao je poduži govor o povijesti riječke tržnice i povijesti odnosa Grada s tvrtkom Tržnice Rijeka Ivana Franolića. Detalji pravnog statusa Tržnica Rijeka i zakonodavne regulative u vezi s obavljanjem komunalne djelatnosti nisu zadovoljili oporbene vijećnike. 

Gradsko vijece 3400
Željko Jovanović, Vojko Obersnel i Miroslav Matešić (foto: rijeka.hr)

Vijećnici HDZ-a upozorili su da gradonačelnikovo izvješće ne nudi odgovor na pitanje gdje je nestalo 80 milijuna kuna – što je iznos za koji policija sumnjiči gradonačelnika i njegove suradnike da su oštetili proračun Grada sklapajući s tvrtkom Tržnice Rijeka ugovore nepovoljne po Grad.

Buterin (HDZ) je iznijela sumnju da je pogodovano privatnoj tvrtki, kazavši kako je u javnom natječaju za dodjelu koncesije 2007. godine stavljen uvjet koje su mogle ispuniti samo Tržnice Rijeka, o popisu referenci o obavljanju djelatnosti tržnica na malo u proteklih pet godina. Također, istaknula je kako se zakupci na tržnicama žale o prevelikim iznosima zakupnine, koji su višestruko veći od sredstava koje Grad Rijeka dobiva od Tržnica Rijeka temeljem koncesijskog ugovora.

Klub vijećnika Tvoja Rijeka još jednom je dao bezrezervnu podršku gradonačelniku Obersnelu. Predstavnik kluba vijećnika HNS-HSS Šime Jagičić izrazio je mišljenje kluba prema kojem meritornu odluku je li gradonačelnik kriv ili nije može dati jedino sud.

Vijećnik PGS-a Nikola Ivaniš rekao je da je riječ o predstavi u kojoj ne želi sudjelovati napomenuvši da je o ovoj temi davno prije gradsko vijeće trebalo razgovarati, podsjećajući da je vijećnik Ivica Pađen još davno postavljao ovo pitanje u gradskom vijeću i na njega nikad nije dobio odgovor.

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku zatražio je da se u ovom slučaju odijeli kaznena od političke odgovornosti i rekao da je gradonačelnikova politička odgovornost neosporna i priznata od strane gradonačelnika time što je Grad naknadno podnio tužbu protiv Tržnica Rijeka i na taj način priznao da im je godinama naplaćivao naknade za manju kvadraturu, a na štetu gradskog proračuna. Također je zapitao zašto Grad godinama poslovno surađuje s tvrtkom čiju je privatizaciju gradonačelnik nedavno nazvao otimačinom.

“Ili gradonačelniku ne smeta suradnja i usmjeravanje novaca poreznih obveznika u tvrtku utemeljenu na otimačini ili gradonačelnik zbog odnosa snaga i interesnih grupa nije imao političku moć raskinuti odnose s dotičnom tvrtkom, odnosno zasjeo je u fotelju gradonačelnika pod uvjetom da ‘ne talasa’ u slučaju tržnica. Prvo za sobom nosi prvorazrednu političku odgovornost, a drugo je sama definicija korupcije”, dodao je Švorinić.

Gradonačelnik je odgovorio da pod otimačinom nije  mislio da konkretan slučaj tvrtke Tržnice Rijeka već na cjelokupnu privatizaciju s početka 90-ih koja onda uključuje i način privatizacije Tržnice Rijeka po tada važećim zakonima.

Na kraju iscrpne rasprave vijećnici su glasali za prihvaćanje gradonačelnikova izvještaja o odnosu Grada s Tržicama Rijeka. Vijećnici vladajuće koalicije podržali su izvješće, dok su oporbeni vijećnici HDZ-a, PGS-a i Liste za Rijeku glasali protiv. (rd)

Previous articleAktualni sat
Next articleIsplata zaostataka na 1.april

12 COMMENTS

 1. dodatak posljednjoj rečenici…. dok su vjećnici HDZ-a, Liste za Rijeku i PGS-a glasali protiv!!! Ovo fakat postaje smiješno =)

 2. u neimanju pametnijeg posla pratio sam predstave zvane” aktualni sat” i “sjednica gradskog vijeća”i mogu priznati da sam se baš zabavio….kako je gradonačelnik rekao

 3. još će vijeće morati raspravljati zašto Obersnel nije trtažio od drćave izgradnu čvorova KOzala i lenci državnim sredstvima, nego će ih sad morati financirati gradskom čime je proračun oštećen za oko 30 miliona eura.
  I još će raspravljati da zašto se gradi za sveukupno 500 miliona eura kontejnerski terminal na Mlaki, kada Ober i Hlača iz lučke uprave složno govore da će za 10 godina selioti sve to na Krk, a što je planirano da bude na Krku još 1970.!!!
  A u ovoj raspravi o tržnicam Ober opet laže, jer je jasno rekao da je privaiziacija TRžnice bila otimačina, a ne gledajući sveukuono privatizacija kao što sad nešto se izvlači

 4. ivanis prema obiju blag jer je uso par dana prije u neki zupanijski odbor. dvostrani uzitak

 5. Koja preseravanja, ovo vise nije ni bolesno, kakav narod takva i vlast. Za jedno desetak godina kada ovi crveni koji su uzivali za vrijeme tita ih prekrije zemlja mozda ali samo mozda se oslobodimo ovog ropstva u ovom malo po malo (njihovom zaslugom) prljavom i sugavom gradu zvanom Rijeka.

 6. Dok se mi bavimo glupostima Šuker se zadužio za novih 500 miliona eura. Ne bi li trebalo na to obratiti pažnju jer svaka minuta ostanka ove vlasti gura nas dublje u probleme…

 7. pa sta se bunite vi. vas provjereni nacin dolaska na vlast je cekanje da sve ode u k____. i onda po provjerenom receptu – odlucno mozda! kaze milanovic da ce prva stvar kad dodje na vlast bit detaljna analiza financija. co mona – srhi me pasivaju. jedva cekam

 8. ne dao onaj gore da dojdu črjeni nakon črnih…ter su ISTI ! ! !
  HOĆEMO TREĆU OPCIJU…
  P.S.
  Pošto je lovački lobi tako jak da nas zaje.avaju već 30 i više godina sa divljim svinjama i jelenima po otocima, vidite kako su se vepri dobro aklimatizirali sada i po gradovima; počelo je sa Rijekom… još malo pa će i u drugima…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here