Home Mozaik Hal’s All Star Guitar Festival: Rijeka domaćin svjetske gitarističke ‘kreme’

Hal’s All Star Guitar Festival: Rijeka domaćin svjetske gitarističke ‘kreme’

1474
0

Četvrto izdanje »Hal’s All Star Guitar Festivala«, jednog od najvećih i najznačajnijih međunarodnih festivala gitare, što će pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, u HKD-u na Sušaku biti upriličen 25. i 26. listopada, okupit će vrhunske svjetske glazbenike. Tom će prigodom po prvi put u Rijeci zasvirati i britanski glazbenik Dominic Miller, koji posljednjih petnaestak godina svira sa Stingom, koautor je brojnih njegovih hitova, ali isto tako vrlo uspješan gitarist i producent. Miller bilježi suradnju i s Peterom Gabrielom, Tinom Turner, Philom Collinsom, Pavarottijem, Bryanom Adamsom, »The Pretendersima«, Rodom Stewartom, Steveom Winwoodom, Paulom Youngom…

World music pristup

Nakon oduševljenja u publici koje je polučio na nedavno održanom »Kastav Blues Festivalu« Bernie Marsden zasigurno će biti magnet za mnoge i u HKD-u. Bivši član legendarne skupine »Whitesnake« svirao je s mnogima, a njegov blues-rock izričaj nikog ne ostavlja ravnodušnim. Na festivalu sudjeluju i John Standefer iz SAD-a, pobjednik prestižnog »2002 National Fingerstyle Guitar Contest« i natjecanja »2004 International Home of the Legends«, te Sandor Szabo iz Mađarske, čija je glazba koloplet motiva uzetih iz tradicionalne mađarske glazbe, jazz improvizacija i world music pristupa. Szabo je poznat po upotrebi neobičnih gitara, pa tako iznenađenje neće izostati ni u Hrvatskoj. U Rijeku stiže i vodeći talijanski fingerstyle gitarist Walter Lupi kojeg je istraživačka narav dovela i do proučavanja terapeutskog djelovanja glazbe i skladanja za potrebe trenera i liječnika koji se bave terapijama na polju disanja, relaksacije i meditacije, potom Michael Messer i Ed Genis iz Engleske, dvojac također viđen na »Kastav Blues Festivalu«, te Boris Dujmović, gitarist hrvatskih korijena, rođen u Francuskoj gdje živi i radi, a koji je u dobi od četiri godine, zahvaljujući svome djedu, počeo svirati »brač«, sa šest godina počeo učiti svirati gitaru dok se s četrnaest godina »zaljubio« u bluegrass, jazz i blues glazbu što određuje njegov stil do danas.

Svjetska razina festivala

Voditelj programa i inicijator čitavog zbivanja Damir Halilić Hal, baštinik četiri od publike i kritike hvaljena albuma, čovjek koji je surađivao s najpoznatijim svjetskim imenima fingerstyle gitare kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll i s mnogim drugima o ciljevima manifestacije i samoj manifestaciji kaže:
– Na ovom festivalu tijekom protekle tri godine nastupali su gitaristički virtuozi iz cijelog svijeta. Najeminentniji predstavnici akustične gitare svojih zemalja, svjetski poznati glazbenici kao što su Tommy Emmanuel, Johnny Dickinson, Muriel Anderson, Daniele Bazzani, Pierre Bensusan, Franco Morone, Jacques Stotzem, Don Ross, Laurie McClain, John Jorgenson Quintet, Gina Fabiani, Duck Baker, Beppe Gambetta, Clive Carroll, Monika Stadler, Michael Langer, Jerry Ricks, sudjelovanjem na ovoj manifestaciji uvrstili su je među najpoznatije festivale ovog tipa u Europi i svijetu. Osnovni nam je cilj zadržati vrhunsku svjetsku razinu kako programski tako i organizacijski, odnosno predstaviti domaćoj publici najbolje svjetske instrumentaliste i izvođače u domeni akustične gitare, a samim time promovirati u svijetu grad Rijeku i čitavu Hrvatsku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here