Home Vijesti Hasanbegović od ministrice kulture traži da spriječi zvijezdu na riječkom neboderu

Hasanbegović od ministrice kulture traži da spriječi zvijezdu na riječkom neboderu

1367
0
Piše: Livio Defranza

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila je u srijedu da ona neće odlučivati o tome što će neki umjetnik misliti i raditi, odgovarajući na aktualnom prijepodnevu na upit Zlatka Hasanbegovića o postavljanju skulpture petokrake na spomenik u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

»Mi smo 1990. godine odlučili da živimo u državi koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike.

Dakle, o tome što će koji umjetnik u Hrvatskoj misliti, raditi, kako će djelovati, o tome će odlučivati umjetnici, a ne neki ministar ili neki komesar na bilo kojoj adresi«, poručila je Hasanbegoviću, koji je negodovao zbog plana postavljanja betonske skulpture petokrake umjetnika Nemanje Cvijanovića na riječki neboder.

Ministrica kulture podsjetila je na pravila projekta Europska prijestolnica kulture, po kojima grad bira umjetničkog voditelja i projektni tim, a oni osmišljavaju program.

»O tome hoće li se ili neće nešto raditi na zaštićenom spomeniku kulture, naravno, ako dobijemo zahtjev, razmotrit ćemo ga vodeći računa o tome hoće li se takvim postupanjem ugroziti spomenik i donijeti odluku«, kazala je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović je zaključio kako je siguran da će u konačnici ministrica iskoristiti svoje ovlasti i onemogućiti tu instalaciju, prvo zbog Plenkovića koji se neće htjeti oglušiti o brojne europske rezolucije o suočavanju s posljedicama komunističkoga totalitarizma, a drugo zbog položaja zastupnika Furia Radina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here