Home Najnovije HDZ: Obersnel ruševinama promovira Rijeku kao grad urbanog turizma

HDZ: Obersnel ruševinama promovira Rijeku kao grad urbanog turizma

1211
13

Na današnjoj pressici HDZ-ovci Bojan Hlača i Vesna Buterin osvrnuli su se na gospodarsku situaciju u Rijeci. Bojanu Hlači, inače ravnatelju Lučke uprave, zasmetala je Obersnelova izjava na Gradskom vijeću o neuspjehu projekta Gateway. “Obersnel govori o neuspješnosti Rijeka Gateway projekta, a s druge strane danas je situacija u riječkoj luci takva da se najveći Europski kontejnerski operateri bore da budu strateški partneri luke. Zar to nije, između ostalog, uspjeh Rijeka Gateway projekta? Vjerojatno bi SDP-u danas više odgovaralo da prizivaju stečaj luke, kao što su to ranije i radili. Situacija u kojoj je riječka luka, koja po svim segmentima iz dana u dan jača, očito SDP-u ne odgovara, što je tragično, jer je to ipak najveći gospodarski subjekt u gradu”, kazao je Bojan Hlača.

Hlača se osvrnuo i na u zadnjih godina često spominjanu tezu o Rijeci kao gradu urbanog turizma. Riječki autobusni kolodvor, kompleks Rikarda Benčića, Tvornica papira su primjeri koji se uklapaju u dvadesetogodišnju vladavinu SDP-a u Rijeci i pretvaranje Rijeke u takozvani „Grad urbanog turizma“. U stvaranju Rijeke „gradom urbanog turizma“, SDP je u dvadeset godina uspio samo u jednom, a to je pomaganje devastaciji industrije i maćehinskom odnosu prema poduzetništvu u Rijeci.

Saborska zastupnica Vesna Buterin spomenula je vladinu odluku o prihvaćanju 30 investicijskih projekata u vrijednosti od 13,8 milijardi eura, koji su od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a među kojima su i projekti iz Primorsko-goranske županije.
Napomenula je da je posebno veseli činjenica da je pojedinačno najvrjedniji projekt onaj koji kreće upravo iz Rijeke, željeznička pruga Rijeka – Zagreb – Botovo, projekt čija je procjena ulaganja 3,65 milijardi eura. “Iako su pojedinci iz SDP-a bili protiv tog projekta i to su javno govorili, važnost za riječku luku i cijeli pomorski promet, za turizam, za cjelokupno gospodarstvo je nemjerljiva, a svrstavajući ovaj projekt u projekte od posebnog interesa za RH, vlada Jadranke Kosor ponovo je dokazala da i te kako vodi brigu o budućnosti ovog kraja.”

Buterin je spomenula i da je među javne projekte u turizmu uvršten i projekt Preluk, koji predviđa gradnju hotela, kongresnog centra, sportskih sadržaja itd. “Nadamo se da će time biti ispravljena greška kojom je Grad nepovratno izgubio višemilijunske iznose, time što je Raiffeisen leasing kupio predmetno zemljište, umjesto da to učini Grad Rijeka. Nakon toga je Grad Rijeka unajmio taj prostor i uredno plaćao najamninu za nešto što je mogao imati u svom vlasništvu”, kazala je Buterin.

Na pitanje novinara, kako komentira istup saborskih zastupnika SDP-a na današnjoj konferenciji za novinare, Vesna Buterin je kazala: “Kada SDP-ovci govore o istini, onda bi konačno trebali reći pravu istinu o aferi Daimler, Viktoru Lencu, o Riječkoj banci. Naravno, trebali bi reći i istinu o tome kako je moguće da su u gradu Rijeci projekti najskuplji, tu bi mogli govoriti istinu o preskupom bazenu, garaži Kantrida, centru Zamet, nenamjenskom trošenju novaca itd”. (sp)

13 COMMENTS

 1. ….. di smo mi došli, da HDZ dođe u poziciju moralne superiornosit, al tako je. Pozdrav svim idiotima koji se nazivaju građanima Rijeke – OVO STE VI DOPUSTILI.

 2. smiješno tko se javlja. Da li HDZ novu željezničku prugo namjerava raditi zajedno sa tunelom kroz Ćićariju? Franjo je već odavno tamo položio kamen temeljac.
  Ko je bio vlasnik Tvornice papira? Grad Rijeka ili država? Ko je bio vlasnik Riječke banke?
  Sve velike riječke firme koje su propale bile u u vlasništvu radnika, građana dok ih HDZ nije oteo i upropastio
  banda lopovska, mjesto vam je na Golom otoku

 3. Vezano uz uništenje riječke industrije svakako treba ponoviti proročanske riječi velikog druga Slavka Linića:
  ”Strategija je bila jasna – većinu djelatnosti koja se veže uz industriju iseliti iz grada na periferiju, u tzv. riječki prsten, a u samome gradu razvijati promet u najširem smislu te riječi: luku, špediciju, visoke tehnologije i tercijar. Bilo je u to vrijeme velikih otpora, pa i sukoba zbog takvog promišljanja i odluke da ne pomažemo posrnuloj industriji ali smo bili ustrajni”
  SDP=HDZ

 4. vlasnik riječke banke je bila država, ali u vrijeme kad je banka opljačkana na vlasti u državi je bio SDP syrius. a šta nije obersnel bio član nadzornog odbora riječke banke u tom razdoblju (nisam sigurna)?

 5. Florijane, a sto da radimo s tisucama kvadrata neiskoristenog prostora tih skladista u sredistu grada? Imas li neku ideju ili se sve svodi na: ne rusite to jer je to povijest????

 6. kao što je obersnel napravio ruševinu od Rijeke tako je hdz napravio ruševinu od ove države. A ti Hlača šta si napravio do sada? gdje je kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, gdje je marina za velike jahte u Porto Barošu. Nesposoban si kao i ovi koje napadaš.

 7. HLAČA I BUCKA DA SU LJUDI NAPALI BI MINISTARSTVO PROMETA ZA OVU SRAMOTU OD CESTE D-404 KOJA DIREKTNO UGROŽAVA RAD RIJEČKE LUKE. NO HLAČA SE TIME NE BAVI I TO NJEGA NE ZANIMA NEGO SE BAVI GRADSKIM PROBLEMIMA NAPADAJUĆI ISTO TAKO NESPOSOBNJAKOVIĆE U GRADSKOJ UPRAVI
  NEZNA SE KO JE GORI HDZ ILI LOKALNI SDP, SVE U SVEMU PRESTRAŠNO ZA RIJEKU

 8. Ako je netko pored Vlatka Markovića, Z.Srebrića te N.lepog ko greh Vidoševića Kim Jong Il svoje fotelje , onda je to Bojan Hlača koji tamo sjedi , a da ni ne zna zašto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here