Home Food & Travel Hrana koju ipak možete jesti unatoč plijesni

Hrana koju ipak možete jesti unatoč plijesni

956
0

Nije svaka plijesan štetna za nas

Budite oprezni sa žitaricama i jabukama

Hranu koja je očito pokvarena ili čak ima mrlje od plijesni općenito treba izbjegavati, prema Agenciji za standarde hrane (FSA). Ovo se upozorenje posebno odnosi na ranjive skupine ljudi kao što su djeca, trudnice, osobe starije od 65 godina te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Nevidljiva opasnost

Aflatoksini, toksini (koji se nazivaju i mikotoksini) koje proizvode vrste plijesni, posebno su zabrinjavajući. Oni se mogu pronaći u pljesnivim orasima, riži, začinima, biljnim uljima pa čak i u zrnu kakaovca. U većim dozama aflatoksini mogu čak biti opasni po život i povezuju se s ozbiljnim komplikacijama, uključujući rak.

Patulin, još jedan mikotoksin, također se nalazi na trulim jabukama i može izazvati mučninu, gastrointestinalne smetnje i povraćanje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovdje je moto: Obratite posebnu pozornost i velikodušno odrežite trula područja.

Nije svaka plijesan opasna

Iako ne predstavlja svaka plijesan istu opasnost, njezina konzumacija ipak može izazvati nelagodu. Dr. Fuchs naglašava da vidljiva plijesan na površini ne predstavlja puni razmjer problema. Spore plijesni često su se već proširile duboko u hranu.

Osobito mekana hrana poput bobičastog voća, pekmeza, mekog sira i naravno kruha potiče prodiranje plijesni. Porozna struktura kruha čini ga idealnim tlom za razmnožavanje končastih spora plijesni, također poznatih kao hife.

Dakle, ako uočite malu mrlju plijesni, to bi moglo utjecati na cijeli proizvod, čak i ako površina izgleda samo malo drugačije. Stoga se savjetuje oprez!

Plijesan je dozvoljena na tvrdom siru, voću i povrću!

Ipak, postoji svjetlo na kraju tunela plijesni: tvrdi sir. Gusta hrana poput tvrdog sira ili čvrstog voća i povrća otpornija je na prodor plijesni. Dr. Fuchs preporučuje velikodušno obrezivanje oko 2,5 centimetra – oko pljesnivog područja i ispod njega.

Međutim, konzumacija nekih pljesnivih proizvoda  je bezopasna. Primjer za to je plavi sir, kod kojeg je plijesan bitan dio okusa.

Plavi sir je siguran za jelo

Općenito, kada ste u nedoumici, bolje je biti na sigurnoj strani i baciti pokvarenu hranu. Čak i ako se plijesan često čini nevidljivom i malom, posljedice po zdravlje mogu biti velike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here