Home Biznis Hrvati 60 posto novca ulažu u dionice na stranim burzama

Hrvati 60 posto novca ulažu u dionice na stranim burzama

1250
0

Sve veća nelikvidnost na Zagrebačkoj burzi ponukala je male ulagače na ulaganje na stranim, likvidnijim burzama. Prema anketi koju je Business.hr proveo među najvećim domaćim brokerskim kućama, oko 40 posto prometa svih društva koja pružaju brokerske usluge odlazi na trgovanje u zemlji, a ulagači 60 posto novca potroše vani.
 
Najzanimljivije i najtraženije tržište je ono američko, pogotovo Nasdaq, kažu brokeri. Osim kupnje i prodaje dionica na New York Stock Exchangeu, ulagači traže svoj put i do Frankfurta, Pariza, Londona, pa i Ljubljane i Beograda.

Budući da Zagrebačka burza više nije atraktivna kao prije dvije godine, ulagači su bili primorani potražiti alternativu. U desetak brokerskih kuća s kojima je razgovarao Business.hr redom potvrđuje da ulagači unaprijed znaju koje dionice žele kupiti pa investicijski savjetnici imaju malo posla.

U Erste vrijednosnim papirima smatraju da će interes domaćih fizičkih osoba za ulaganje na strana tržišta samo rasti.

Goran Vorkapić, voditelj odjela trgovanja u Centar banci, kaže kako se 65 posto prometa ostvari na stranim tržištima. Od toga 65 posto potrošenog novca odlazi u New York, oko 15 posto u Frankfurt (DAX indeks) te sedam posto u Pariz na sastavnice CAC 40 indeksa.

Abacus Brokeri su se, s obzirom na sve manje volumene trgovanja na Zagrebačkoj burzi, znatnim dijelom specijalizirali za trgovanje financijskim instrumentima na inozemnim tržištima kapitala.

„Najzastupljenija i najtrgovanija tržišta su naravno ujedno najveći svjetski financijski centri – New York Stock Exchange, Nasdaq, AMEX, London, njemačka Xetra, Euronext u Parizu, Lisabonu i Amsterdamu. Ulagači trguju na vlastitu inicijativu, osim kada s nama sklope ugovor o vođenju portfelja“, kazao je Milovan Strniščak, predsjednik Uprave Abacusa.

Inozemni promet čini 60 posto prometa dionica u Hypo banci. Oko 65 posto klijenata Hypa ulaže u zapadnoj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, ali kažu kako postoji i velik interes za slovensko tržište (više od 30 posto strane potražnje) te ostale zemlje istočne Europe.

„Ulagači na stranim tržištima već znaju što žele kupiti“, kažu u Hypu.

Vilim Klemen, predsjednik Uprave Momentum brokera, još jedne tvrtke koja se praktički specijalizirala za trgovinu u inozemstvu, kaže kako promet na domaćem i stranom tržištu varira iz mjeseca u mjesec, ali posljednjih mjeseci u Momentumu oko 90 posto prometa ostvare na stranim tržištima.

“Najzastupljenije je američko i njemačko tržište. Klijenti koju su već trgovali na stranim tržištima sami odabiru pojedino tržište i dionice, a oni manje iskusni najprije kontaktiraju investicijske savjetnike“, rekao je Klemen.
(business.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here