Home Kolumne Statičari i konzervatori dali zeleno svijetlo: Orao može na gradsku uru!

Statičari i konzervatori dali zeleno svijetlo: Orao može na gradsku uru!

1226
13

Nakon što je nekoliko godina inicijativa za povratkom orla na gradsku uru bila na ledu, nedavni dopis riječkih konzervatora te pozitivno mišljenje stručnjaka za statiku, pomaknula su ovo pitanje s mrtve točke. Podsjetimo, inicijativu za povratkom skulpture orla na gradsku uru obnovila je prije tri godine udruga Slobodna Država Rijeka obilježavajući stogodišnjicu od njenog postavljanja. Nakon toga je održan okrugli stol te online anketa na gradskim službenim stranicama koji su se izjasnili za povratak gradskog orla na njegovo staro mjesto. No, u sljedeće tri godine nisu poduzimani dalji koraci od strane Grada, a gradonačelnik se izjašnjavao da, što se njega tiče, orao nije prioritet.


Povijesni orao s jednom odrezanom glavom

Početkom 20. stoljeća u Rijeci se pojavio politički spor izmedju ugarskih i gradskih vlasti o tome čija bi se zastava trebala vijoriti na gradskoj uri, mađarska ili riječka. Problem je riješen 1906. godine kada je zahvaljujući riječkim ženama dvoglavi orao vraćen na svoje mjesto. Tadašnji orao je bio visok 2,20 metara, a širok (raspon krila) 3 metra i težio je 2000 kg. Svečanost inauguracije novog dvoglavog orla na Gradskom tornju je održana na dan Sv. Vida 15. lipnja 1906. godine.

Orao je u prvotnom obliku preživio sve do 1919. godine i dolaska D’Anunzia u grad. Naime, tada mu je jedan D’Anunzijev ardit odrubio jednu glavu budući su talijanski fašisti tumačili kako je dvoglavi orao austrijski, a jednoglavi rimski. Ipak, orao je i u takvom krnjem obliku preživio sve do 1949. godine kada su ga tadašnje komunističke vlasti označile kao buržoaski i nenarodni simbol te ga dale skinuti i rastaliti.

Najnovije mišljenje riječkih konzervatora s kraja prošle godine suglasno je s postavljanjem replike orla budući da su originalna skulptura i kalup uništeni. Iako su noviji materijali koji nam danas stoje na raspolaganju značajno lakši od onih s početka prošlog stoljeća, čekalo se i mišljenje statičara o mogućnosti da konstrukcija gradske ure podnese takav teret.

Prema mišljenju statičara iz 28.lipnja ove godine. Prema njihovom mišljenju krov je u dobrom stanju, nema korozije štapova čeličnog dijela konstrukcije te je ona sposobna izdržati terete koji mogu nastati po montaži gradskog grba.

Za konačan povratak preostaje raspisati natječaj za idejno rješenje te izraditi troškovnik, odnosno zatvoriti financijsku konstrukciju. Prema nekim procjenama, trošak izrade nove skulpture mogao bi doseći oko 300.000 kuna. (rd)

13 COMMENTS

 1. nazalost, mislim da se tamo gore moze ocekivat samo ukazanje vepra u sljemu free climbing tehnikom

 2. Isti konzervatori koji su dopustili da se zatrpa otvoren nalaz? isti konzervatori koji ne znaju jel reljef original il replika, ja bi pričekao s postavljanjem

 3. ouyea mislis da vepar nece iskoristit priliku za ubit 300 tisuca kuna nekoj “podobnoj” radionici? klik klak, slobodnom procjenom troškovi će narast do 450 tisuca jer bi sve preko bilo previse bezobrazno, ovdje su jos u granicama normale (ispod pola milijuna kuna) a postavljanje….. sredinom slijedece godine, prije izbora? ;))))))))

 4. sica je to za njega. kako ce izmislit dodatne radove koji poskupljuju projekt? a sta se tice izbora mislim da su mu vazniji penzici iz ronjga koje bi burzujska ptica iritirala

 5. nisi vidio “nove tehnologije” – mozda ga naprave od krep papira :)))) Hm nisam bas siguran, penzici su sdp-ova vojska glasačkih robota kao što su “bosanci” HDZ-ova a ti što su znali razliku između buržoazije i besplatnog graha su odavno pomrli, ovo je sirotinja koja misli da ako ode sdp- odoše i mirovine “komunista” – btw ovo bi bio zgodan trik da dobiju na stranu SDP-a sve “autonomaše” u Ri :)))

 6. autonomaši neće nikad na stranu ni SDP ni HDZ ni nešto drugo
  zato i jesu autonomaši…

 7. Postoje osobe u Rijeci i izvan nje koji imaju komade-iće srušenog orla 1949. godine, tako da se može napraviti i “originalnija” replika. Što se cijene tiče eto pretpostavke zašto će se obaviti dodatni radovi – odjednom će konstrukcija biti statički nedostatna, pa će se radovi iskomplicirati: onda automatski slijededodatni troškovi sa znanim završetkom…ca nešto malo manje od 25 posto…
  HA, HA, HA…. Ima li netko bolju kombinatoriku???

 8. dragi prijatelji nažalost dok je ova politička opcija na vlasti riječki orao neće se vratit na uru. Ovdje se radi o ideološkim ali i nažalost i naciionalnim predrasudama ljudi na vlasti prema ovoj inicijativi. Mnogi u riječkom sdp-u još uvijek riječkog orla doživljavaju kao i 1949.g. kad su ga sasjekli, kao “nenarodni element” a te njihove predrasude i razmišljanja mogu se zahvalit njihovom nepoznavanju i zazoru prema riječkoj historiji, kao i uticaju na njih raznih “velikih” riječkih povjesničara-akademika koji su imali zadatak u zadnjih 20 godina iskrivljavati povijest a posebnu riječku, umanjivati važnost Rijeke i njene povijesti . To bolesno poimanje riječke povijesti trpimo i gledamo desetljećima.

 9. da, ima jedan, nije akademik, naprotiv. cijele kobaje napiso o odvojenosti susaka kao grada i o povijesnom znacaju senja i bakra kao kolijevki hrvatstva nasuprot nedovoljno nacionalnoj rijeci sumnjiva identiteta koja nikad ne bi imala znacaj koji ima da jeaustrougarski rvatomrsci (masoni? sugava rijeko, smrdljivi grade) nisu razvili bas da unazade hrvatske glagoljaske bisere.
  ko je taj pokemon? eno ga u ibanezovoj postelji

 10. e moj ouyea
  pišeš tek toliko da pišeš a utapaš se u neznanju i vrijeđanju. Jadna majka koja takvog glupana i neznalicu rodi.

 11. Jao meni. Treba zatvoriti ovu raspravu i postavit repliku orla. Ipak je to povijesni simbol Rijeke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here