Biznis

I zadnji brodovlasnik aktivirao jamstvo u Uljaniku, država plaća milijardu kuna!

I zadnji brodovlasnik aktivirao jamstvo u Uljaniku, država plaća milijardu kuna!

This image has an empty alt attribute; its file name is uljanik.jpg

Nakon višemjesečnih jalovih pregovora strpljenje je izgubio i zadnji preostali naručitelj Uljanikovih brodova. Belgijski brodovlasnik Jan de Nul, kako saznaje Glas Istre od dobro obaviještenih izvora, izvijestio je jučer i Vladu i predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da definitivno odustaje od pokušaja preuzimanja skupocjenog jaružala Willem van Rubroeck. To pak znači da će naplatiti gotovo milijardu kuna državnog jamstva!

Bit će to novi proračunski izdatak na već plaćenih 3,1 milijardu kuna, kojeg su u Vladi po svaku cijenu željeli izbjeći. Zbog toga su od početka ove godine, s brodovlasnikom koji je u Uljaniku naručio sofisticirano jaružalo, razgovarali o dva moguća rješenja. Prvo je bilo da se osigura financiranje i dovršetak jaružala u Uljaniku, no naručitelj je navodno bio skeptičan u sposobnost pulskog brodogradilišta da to s preostalim ljudima odradi. Zbog toga se na stolu našla i druga opcija – da naručitelj umjesto aktiviranja jamstva naplati od Republike Hrvatske 22 milijuna eura te brod otegli iz Pule i dovrši u nekom drugom brodogradilištu. No i ta se varijanta pokazala kao račun bez krčmara. Naime, pregovarači u ime države zanemarili su neke osnovne tehničke pretpostavke koje je nužno ispuniti da bi brod uopće mogao napustiti Pulu. Brod je, dakle, trebalo pripremiti za tegljenje, ali u brodogradilištu koje je već mjesecima u štrajku, to nije imao ni tko, a ni sa čime napraviti.

S obzirom da se kao zadnji rok za realizaciju takvog dogovora spominjao konac travnja, a da na jaružalu do danas po tom pitanju nije napravljeno ništa, odluka Jan de Nula da odustane od posla i pokrene naplatu jamstva zapravo je očekivani potez razočaranog i uvrijeđenog brodovlasnika.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Kreće nova brzobrodska linija Rijeka – Zadar!

spMay 22, 2019

Direktor 3. maja: S Kinezima otvoreni inženjerski razgovori

spMay 21, 2019

Za terminal u Rijeci zainteresirani Kinezi koji grade Pelješki most

spMay 18, 2019

Pale cijene goriva

spMay 14, 2019

Uljanik u stečaju!

spMay 13, 2019

Stiže“Maersk Hamburg” najveći kontejneraš u povijesti riječke luke

spMay 10, 2019

Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

spMay 8, 2019

Pojeftinilo gorivo!

spMay 7, 2019

Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima osam strukovnih škola

spMay 6, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.