Home Vijesti Ježić u inozemstvu na liječenju, a državi još nije vratio 5 milijuna...

Ježić u inozemstvu na liječenju, a državi još nije vratio 5 milijuna eura

3587
2

jezicNa zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se održati pripremno ročište u slučaju HEP-Dioki. Optužnica protiv Ive Sanadera, Roberta Ježića i Ivana Mravaka potvrđena je u rujnu. Tereti ga se da je s bivšim vlasnikom Diokija, Ježićem, 2008-e poticao tadašnjega predsjednika Uprave HEP-a Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna te da prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je HEP oštećen za gotovo 4 milijuna kuna. Mravak je u istrazi priznao krivnju, dok su Ježić i Sanader optužbe odbacili. Na sjednici Optužnog vijeća u rujnu Ježić se nije pojavio zbog zdravstvenih razloga, a Sanaderova odvjetnica ima informaciju da bi se isto moglo dogoditi i danas, prenosi index.hr.

“Informacija koju mi imamo je da je okrivljeni Robert Ježić zatražio odgodu ročišta zbog zdravstvenih razloga tako da je upitno hoće li se ono održati. On je dostavio medicinsku dokumentaciju i očito je da će se samo provjeriti je li s obzirom na dokumentaciju sposoban pristupiti ili ne”, rekla je odvjetnica Jadranka Sloković. Ježić se nalazi na liječenju u švicarskoj bolnici.

Kako su povezani Linić i Ježić

SDP se tek vratio na vlast, a Slavko Linić već se zatekao u spašavanju tvrtke svog drugog prijatelja iz Rijeke, Roberta Ježića. U ožujku 2012., nepunih godinu dana prije stečaja Ježićev je DIOKI prodao svoj udio u željezničkom kolosijeku na zagrebačkom Žitnjaku državnom poduzeću HŽ Cargo. Visoka cijena od 17,4 milijuna kuna za “slijepi kolosijek” u industrijskoj zoni iz koje su iselili gotovo svi nekadašnji korisnici transportnih usluga: Petrol, Ina, MOL, Janaf, dok je DIOKI zatvorio pogone, bila je sumnjiva čak i državnom odvjetništvu. No, od trenutka kada je DORH pokrenuo izvide o toj transakciji, pa sve do danas, službena istraga nije pokrenuta.

Godinu dana nakon ugovora s DIOKI-jem o kupovini željezničkih kolosijeka, navodno potrebnog radi širenja prometa, HŽ Cargo se također našao u velikim problemima. No, zašto je vlada novcem ugrožene državne tvrtke s 3000 radnika pokušala spasiti privatno poduzeće s pet puta manje zaposlenih? Neki smatraju da odgovor zna samo Slavko Linić. S Ježićem je dugogodišnji prijatelj, od njega je kupio i lijepu 12- metarsku jahtu kojom kao ministar krstari po Jadranu.

U mandatu Račanove vlade u kojoj je Linić vodio gospodarstvo, Ježić je započeo s kupovinom DIOKI-ja dovršenom u mandatu Ive Sanadera. Danas je poznato i kako.

S Ježićevim preuzimanjem počinje i dugi poslovni pad Diokija, ali i Novog lista, lokalnog novinskog brenda kojeg Ježić kupuje, a potom novcem te izdavačke kuće kreditira svoje druge tvrtke. Pokazalo se da je dio svojih poslovnih aranžmana Ježić ostvario korupcijom.

Na Županijskom Sudu u Zagrebu lani je svjedočio u postupku protiv Ive Sanadera, tvrdeći da je posredovao u isplati mita Sanaderu za prodaju upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u. Pet milijuna eura koje je MOL, kako tvrdi Ježić, Sanaderu uplatio preko njegovog računa u Švicarskoj, riječki je tajkun trebao uplatiti na račun suda u prosincu 2010. No, to još nije učinio iako se pred sudom obvezao. U listopadu 2012. Robert Ježić obećao je sucu Ivanu Turudiću da će u roku od 30 dana na račun hrvatske države uplatiti pet milijuna eura koje mu je MOL dao za mito bivšem premijeru. “Radilo se o apelu suca u kontekstu iskaza Ježića gdje je on zapravo iskazivao da je taj novac prebačen na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Njega će tek eventualno obvezivati ova presuda koja je donesena i ako ona u tom dijelu bude potvrđena od drugostupanjskog suda, odnosno Vrhovnog suda”, kazao je tada za HTV glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Novac se, prema tvrdnjama Ježića, nalazi na računu švicarske tvrtke Dioki Holding, koja je 100 posto u njegovu vlasništvu. Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković za RTL je kazao da je Ježić u zalog dao vrijednosne papire. “Vrijednosni papiri su garancija da će novac biti uplaćen kada presuda postane pravomoćna. Koja banka može provesti transakciju ako presuda nije pravomoćna”, kaže Hanžeković.

2 COMMENTS

  1. Gospodo komentatori s ovog portala shvaćate li što piše u gornjem komentaru? Ne?Da? Ovi ljudi su svjetlosne godine udaljeni od običnih ljudi, lokalne politike.Otuđeni kao i silni milijuni kuna ili eura koji se vrte oko njih. Da radi se i o igraču iz naše sredine koji je unutra 100%, i svi se prave blesavi osim riječkog pokreta otpora. Takozvane stranke i takozvani mediji svi šute pored zdravih očiju. Da nema interneta ne bi ni ovog komentara bilo dostupnog javnosti.
    I ove promjene Ustava idu za tim da se građanima apsolutno ni jedan referendum ne ostvari, odnosno da otuđena politika potpuno ovlada životom svih građana, pod jeftinim izgovorom obrane ljudskih manjinskih prava., na koje su kod referenduma o braku mnogi pali, a VLAST JE VEĆ IMALA ZAKON O ISTOSPOLNIM ZAJEDNICAMA gotov..No, to je već prežvakana tema, jer tko je shvatio je shvatio, a većina koja je podržala vlast nije, niti će ikad shvatiti manipulaciju.

  2. Kruzi tih 5 miliona eurica,I kruzice dok nepadnu u zastaru’kao I prljavstine u Novom listu ili pak dok we be prodaLNG zemljiste drzavi samoj. Sve za Slavkeca I drustvo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here