Home Vijesti Jovanović: Zabraniti ćemo ‘Za dom spremni’!

Jovanović: Zabraniti ćemo ‘Za dom spremni’!

1251
0

Borba protiv korupcije nije stvar samo vlade, već svakog pojedinca i cijelog društva, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentirajući packe tijela Vijeća EU da se Hrvatska ne drži antikorupcijskih preporuka za saborske zastupnike te da kasni s donošenjem kodeksa ponašanja zastupnika.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) rekao je da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj u posljednjih pet godina izgubila dah.

“Najslabija karika u ovom mandatu bila je najprije vlada i njezin način suprotstavljanja korupciji, a potom Hrvatski sabor. Politička korupcija koja je sa žetončićima osigurala opstanak ove vlade je nešto najgore što se moglo dogoditi Hrvatskom saboru, koji je zbog toga potpuno izgubio svoj legitimitet i ugled u hrvatskom društvu”, rekao je Jovanović.

Rekao je i da bi se sva imovina stečena korupcijom trebala apsolutno istog trenutka oduzeti.

Što se zakona o porijeklu imovine tiče, Bošnjaković je rekao da već imamo institute i tijela koja prate primanja i prihode i koja imaju alate za postupanje.

“Međutim, iz doba socijalizma onaj zakon o porijeklu imovine već smo imali na sceni u onom bivšem sustavu, to je zapravo bilo nešto potpuno neracionalno i nerazumno”, rekao je Bošnjaković.

Jovanović je rekao da je, kao što je za koronakrizu jedini način borbe cijepljenje, tako za virus korupcije najvažnija prevencija, ali mora biti iskrena, a transparentnost je ključna.

“Ali kada govorimo o ovoj aktualnoj vlasti, onda zapravo borbe protiv korupcije nije bilo”, rekao je Jovanović, dodajući da je u njihovom programu poseban segment posvećen borbi protiv korupcije, uključujući novi zakon o porijeklu imovine, ali i reformu pravosuđa koje, kako je rekao, ne smije ovoliko otezati sa sudskim procesima, istaknuvši posebno suđenja bivšem čelniku HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here