Home Kolumne Kako je MOST uz HSLS po drugi put preveslao birače moderniste!

Kako je MOST uz HSLS po drugi put preveslao birače moderniste!

1527
0
Piše: Boris Bradarić

Kada neki drugi povjesničari i znanstvenici budu (u malo pametnija vremena) analizirali neuspjeh hrvatskog društva, a možda i nestanak Hrvata s ovih područja kao većinskog naroda, dio analiza posvetit će se, uz HSLS-u, i MOST-u.
Stožerne stranke na vlasti HDZ-SDP kao osnivači-izumitelji hrvatskog post-socijalističkog “demokratskog” sistema naprosto nisu na hrvatskoj političkoj sceni imale političku opciju koja bi hrvatskim građanima mogla ponuditi modernu alternativu.
Bio sam aktivni sudionik hrvatskih demokratskih procesa pa sam mogao vidjeti kako se nekadašnje moralne vertikale hrvatske politike ( Budiša/Gotovac & comp) polagano uvlače u HDZ-SDP baruštinu. Kada gledam unatrag, mislim da je prije svega neiskustvo i nepoznavanje temelja demokracije kao i hodograma demokratskih procesa i donošenja demokratskih odluka presudilo njima ali i hrvatskoj državi. Prepisati statut njemačke liberalne stranke ne znači da ste automatski presadili i njemački mozak. Kao primjer moram navesti i Švedsku. Oni su zakonom morali uvesti sankcije za one koji su gradili mimo propisa. Švedska je dosta liberalna i za neke tipove jednostavnijih kuća ne treba građevinska dozvola. Promjenu zakona su potakli ljudi iz bivše SFRJ. Sankcije do onda nisu postojale jer nikome do tada nije ni palo na pamet da gradi nešto mimo propisa. Znači, drugi glavni problem iz ovog švedskog primjera – svi su oni potcijenili hrvatski mentalni sklop proizašao iz SKH škole.
Birači HDZ-SDP po defaultu, nisu oni koji u svojoj agendi imaju modernizaciju države niti liberalnu demokraciju zapadnog tipa. Njima savršeno odgovara ovaj naš postsocijalsitički rentijersko-klijentelistički ortački sociokapitalizam. Kada na to dodate da stranke preko kadroviranja direktno utječu na policijski, odvjetnički i sudski sustav onda je to savršena formula za one koji po svojim kapacitetima nikad ne bi mogli obavljati takve funkcije ili dužnosti. Kao šlag na kraju, puno toga u ovakvom sistemu se može “zamračit”. Danas je HSLS, od nekad respektabilne stranke hrvatskih modernista sa skoro 20% potpore birača, pao ispod 1%. Niti rođena mama ne glasuje za njih. Hrvatski građani modernisti, kojih ima između 10-15%, su jako izbirljivi birači. Njih možeš zadržati jedino sadržajem i demokratskom transparentnošću koja nema veza sa HDZ-SDP-ovom postsocijalističkom tvorevinom.
Desetak godina poslije, iz doline Neretve, umjesto ukusnih mandarina, poslali su nam lokalnog psihijatra Božu Petrova i profesora povijesti i socijologije Nikolu Grmoju, kao nove Mesije hrvatskih modernista. Moram priznat da sam i ja pao na taj šarm. Nakon biračke apstinencije, konačno moj glas odlazi njima s nadom da nas ovaj put neće iznevjeriti. Tvrdi pregovori s HDZ-om oko programa modernizacije države još više su mi podigli optimizam. Konačno idemo u pravom smjeru. Hladan tuš je došao kada je ministar MUP-a Vlaho Orepić bio torpediran od HDZ –a u vezi restrukturiranja policijskih uprava na regionalnom principu. To je trebalo prethoditi novoj administrativnoj podjeli Hrvatske koja bi trebala bit novi temelj razvoja i modernizacije hrvatske države.
Nakon toga u jednoj prepiski s Josipom Katalinićem (ondašnjim saborskim zastupnikom MOST-a) dobio sam na uvid dokument s programima koji su bili tema razgovora između MOST-a i HDZ –a. Na kraju se ispostavilo da je to bila lista želja , neobavezujući dokument koji bi se trebao razraditi u hodu nove Vlade.
What are f…?! Koja budala ulazi u koaliciju s papirom kojim možeš obrisati guzicu? Na kraju, Josip je na vrijeme spasio svoj obraz i napustio Sabor. Zbog toga imam veliki respekt za njega.
Danas se Božo i Nikola, uz bombardera Bulja, bore za golo političko i financijsko preživljavanje. Svoju ulogu modernističkog Mesije, posebno ova prva dvojica, pratile su privatne investicije koje iziskuju dodatna financijska naprezanja. Ako se Nikola u razgovorima s HDZ-om već pozivao na njemačku demokratsku praksu, trebao bi znati da stranka i državna politika ne mogu biti taoci nečijih privatnih interesa. Bilo je samo pitanje vremena kada će oni preći MOST u jednom smjeru i uletjeti u tu HDZ-SDP-ovu baruštinu, iz koje će se teško više moći izvući. Na ovaj su način hrvatski birači, modernisti, doživjeli i drugi teški nokaut, od kojega izgleda više neće biti oporavka. Postotci podrške MOST-u govore sami za sebe.
Most koji je trebao spojiti kopno s HDZ-SDP-ovom baruštinom , i omogućiti dobrovoljni prelazak HDZ-ovaca s “Dark side of the Force” prema “Light Side of the Force” , srušio se pred prvom olujom. Srušio se onog dana kada su arhitekti tog mosta izašli iz HDZ-ovog projektnog zavoda sa skicama mosta bez proračuna statike. Tu statiku je trebao potpisat HDZ kako bi se radilo po kolicijskom sporazumu i mandatu na koji smo ih mi, modernisti i reformatori, obavezali našim glasovima na izborima. Most koji je trebao spojiti do sada nespojivo sam je na kraju završio u toj baruštini.
Volio bi da vam mogu reći da ima nade u ovom učmalom političkom okruženju. Ima jedna dobra stvar u svemu tome ako vas to tješi. Koga god da birate niste pogriješili. Bolje stranke i ljude u hrvatskoj politici nećete naći od onih koje ste odabrali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here