Home Biznis Kako su stranke koje se zalažu za nezavisnost trijumfirale na katalonskim izborima?

Kako su stranke koje se zalažu za nezavisnost trijumfirale na katalonskim izborima?

387
0

Bez obzira što su bili u sjeni pandemije Covid-19, rezultati regionalnih izbora u Kataloniji, održanih 4. veljače, pokazali su da pitanje nezavisnosti i dalje dominira u ovoj španjolskoj pokrajini.

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su po prvi put više od 50% glasova i 74 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu, što je povećanje za četiri mjesta u odnosu na izbore 2017. godine. Krajnje desničarska stranka Vox takođe je uspjela osvojiti svoja prva mjesta u regionalnom parlamentu.

Izbori su održani tri godine nakon što su secesionističke regionalne vlasti jednostrano proglasile nezavisnost, kao posljedicu nezakonitog referenduma, što je dovelo do najgore političke krize u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća.

Podrška nezavisnosti Katalonije od tada se smanjuje uslijed podjela među secesionističkim strankama: anketa katalonske vlade provedena prošlog mjeseca pokazala je da je 49,9% Katalonaca protiv nezavisnosti, a 45,1% za. To je pad od 49%, u odnosu na istu anketu iz listopada 2017. Ovogodišnji nizak odziv na biralištima od 53%, u odnosu na 79% na izborima 2017. godine – djelomično zbog straha od korona virusa – možda je favorizirao strank koje se zalažu za nezavisnost, čije su pristalice bile više mobilizirane.

Katalonska socijalistička partija (PSC), pro-sindikalna regionalna verzija vladajuće stranke Španije, završila je na prvom mestu, osvojivši 33 mjesta i 23% glasova, ali će se teško izboriti za formiranje vlade, jer će joj biti potrebna podrška Katalonske republikanske levice (ERC), koja se zalaže za nezavisnost, a osvojila je drugo mjesto i 33 mandata, sa 21,3% glasova i krajnje ljevice En Comu Podem (In Common We Can), koja je zauzela peto mjesto (6,9%) i osvojila osam mjesta.

Secesionističke stranke potpisale su dokument prije izbora u kojem su navele da odbijaju podržati PSC (Socijalistička partija Katalonije) u slučaju pobjede Salvadora Ille, kandidata te stranke i bivšeg španjolskog ministra zdravlja. Inicijativa je potekla od građanske grupe nazvane „Katalonci za nezavisnost“ i osmišljena je da odagna strah od toga da će se Katalonska republikanska ljevica udružiti sa PSC.

Analitičari su umjesto toga predvidjeli da će najvjerovatniji scenarijo biti nova katalonska vlada formirana između umjerenog ERC-a, stranke desnog centra Zajedno za Kataloniju, koja se zalaže za nezavisnost i zauzela je treće mjesto sa 32 mjesta i 20% glasova i krajnje ljevice, stranke Kandidatura za narodno jedinstvo, koja je osvojila devet mjesta i 6,7% glasova.

„Vlada stranaka koje se zalažu za nezavisnost je 99% izvjesna, uprkos tenzijama među njima“, izjavio je za New Statesman Pablo Simon, politički analitičar sa Univerziteta Karlos III (Carlos III) u Madridu, „ERC ne može formirati koaliciju sa socijalistima, ili sa krajnjom ljevicom, jer bi tako iznevjerila vlastite pristalice.“

Ako ERC bude na čelu nove katalonske vlade, malo je vjerojatno da će to prouzrokovati novi raskol sa Madridom poput onog iz 2017. godine, jer je stranka više naklonjena tome da pregovara o zakonski priznatom referendumu. Prema Oriolu Bartomeusu, političkom komentatoru sa Autonomnog univerziteta u Barseloni: „U Kataloniji će postojati vlada koja se zalaže za nezavisnost, ali bilo kakav razgovor o organiziranju novog, jednostranog, referenduma više je stvar retorike nego konkretne akcije“.

U obraćanju nakon prebrojavanja izbornih rezultata, Pere Aragones, vršilac dužnosti katalonskog predsjednika, koji je predvodio ERC tokom predizborne kampanje, pozvao je španjolskog premijera Pedra Sancheza da započne razgovore o referendumu. „Imamo neizmjerno veliku snagu da ostvarimo referendum i katalonsku republiku“, rekao je Aragones.

Aragones ne krije da je obožavatelj Škotske nacionalne stranke, koja je na putu da osvoji apsolutnu većinu na škotskim parlamentarnim izborima u maju. SNP (Scottish National Party) se nada da će joj nepopularnost britanskog premijera Borisa Johnsona i „Brexita“ u Škotskoj, kao i pandemija koja podstiče raspoloženje prema nezavisnosti, pomoći u njenim naporima za drugi referendum o nezavisnosti.

Bruxelles će sa zanimanjem promatrati katalonski izborni rezultat, jer je Katalonija velika evropska ekonomska sila koja daje 19% španjolskog BDP-a. Španjolska očekuje da će dobiti 140 milijardi eura iz fonda Europske Unije za obnovu, ali to dijelom ovisi od kontinuirane političke stabilnosti u Kataloniji. Pobjeda ERC-a i PSC-a garantirati će neophodnu stabilnost, navodi Economist Intelligence Unit.

Enrique Julijana, španjolski autor i novinar, rekao je za državnu televiziju RTVE: „Za španjolsku vladu i regije (poput Katalonije) ključni izazov u ​​narednih šest mjeseci biće dobivanje sredstava za obnovu iz EU, a za to je neophodna politička stabilnost.“

Proboj krajnje desničarske stranke Vox, koja je osvojila 11 mesta i 7,6% glasova, prijeti dodatnoj polarizaciji politike u Kataloniji. Stranka je treća po veličini u nacionalnom parlamentu Španjolske sa 52 poslanika. Zalagala se za kriminalizaciju stranaka koje su za nezavisnost i za deportaciju ilegalnih migranata iz Katalonije – regije sa velikom muslimanskom populacijom, uglavnom iz Maroka.

Više od 9.000 od ukupno 64.000 potvrđenih smrtnih slučajeva od korona virusa u Španjolskoj je iz Katalonije, druge najteže pogođene regije, a Illina predizborna kampanja bila je usredotočena na ulaganje u zdravstvo i privredu. Također se usmjerio na napore na zbližavanju katalonskog društva nakon desetljeća podjela. „Većina (ljudi) želi ići dalje, a PSC je jedini način da se to i napravi“, rekao je tokom kampanje.

Ipak, izgleda da izborni rezultat pokazuje da će pitanje nezavisnosti opstati.

Javier Cercas, španjolski romanopisac čija se nova knjiga „Nezavisnost“ dotiče secesionističkog pitanja, izjavio je za New Statesman: „Katalonska elita bila je ta koja je srednju klasu i radničku klasu izvela na ulicu da podrži nezavisnost 2012. godine, ali potrebne su godine da se sanira ova podjela “. (Graham Keeley, slobodni novinar iz Madrida)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here