Home Vijesti Kazališna lakrdija u Zajcu, Branko Mijić podnio ostavku: ‘Dubravka Vrgoč postavljena je...

Kazališna lakrdija u Zajcu, Branko Mijić podnio ostavku: ‘Dubravka Vrgoč postavljena je političkim dekretom’

239
0

U nedavnom kontroverznom razvoju događaja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, član Kazališnog vijeća, Branko Mijić, dao je neopozivu ostavku nakon imenovanja Dubravke Vrgoč za intendanticu. Mijić tvrdi da je odluka politički motivirana i da nije želio biti “smokvin list” za odluku koja je, kako tvrdi, bila unaprijed donesena.

Politika i izbor intendantice

Mijić ističe da je program Dubravke Vrgoč prvotno bio bez glasova Kazališnog vijeća, ali nakon navodnih političkih pritisaka, Vrgoč je ipak imenovana za intendanticu. Ovaj potez izazvao je nezadovoljstvo Mijića i rezultirao njegovom ostavkom.

Božićni praznici i brza odluka

Prvi problem, kako tvrdi Mijić, bio je ubrzan postupak tijekom božićnih blagdana. Konzultativna sjednica održana je 20. prosinca 2023., a do 27. prosinca članovi Vijeća trebali su ocijeniti programe kandidata za intendanta. Mijić naglašava da su politički pritisci počeli nakon odluke da se Dubravka Vrgoč pozove na intervju.

Kopernikanski obrat i promjena mišljenja

Na sjednici Kazališnog vijeća, Mijić tvrdi da se dogodio “kopernikanski obrat” jer su troje članova promijenili svoje mišljenje. Navodi da je Manuela Paladin Šabanović glasala za Vrgoč, iako je prvotno podržavala Anu Vilenicu. Mijić, kao predsjednik Vijeća, također je promijenio svoje mišljenje nakon sastanka sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Krpan.

HNK Ivan pl. Zajc kao javni WC: Stražnji ulaz pojedinci koriste za obavljanje nužde, institucije toleriraju

Mijićeva ostavka i kritike na račun procesa izbora

Mijićeva ostavka dolazi kao odgovor na političke pritiske i nedostatak utjecaja Kazališnog vijeća u procesu izbora intendanta. On naglašava da je Kazališno vijeće svedeno na “ukras demokracije” te da politika unaprijed donosi odluke, ignorirajući rad i stručnost članova Vijeća.

Prema Mijićevim tvrdnjama, sastanak se održao neposredno prije intervjua s kandidatima, a nakon toga došlo je do “kopernikanskog obrata.” Manuela Paladin Šabanović i ranije suzdržani Mijatović dali su svoj glas Dubravki Vrgoč, dok je Škunca ovoga puta bio suzdržan. Mijić smatra da je ovdje riječ o unaprijed donesenoj odluci, gdje su članovi vijeća namijenjeni ulozi smokvinog lista.

Kritike na program Dubravke Vrgoč

Mijić smatra da, unatoč kvalifikacijama Dubravke Vrgoč, njezin program za Rijeku izgleda kao kopiranje programa koji je već vodila u Zagrebu. On kritizira proces izbora, tvrdeći da je Grad Rijeka napravio uslugu Vrgoč stvaranjem kontroverznog izbornog procesa.

U konačnici, Mijićeva ostavka predstavlja izazov za demokratski integritet Kazališnog vijeća u Rijeci, a kontroverza oko imenovanja Dubravke Vrgoč kao intendantice privlači pažnju na politički upliv u kulturne institucije.

Mijić postavlja i pitanje kako je gradonačelnik Marko Filipović u par dana uspio proučiti sve programe kandidata, s obzirom na to da je bio na putovanju do 22. siječnja. Tvrdi da je Filipović propustio povijesnu priliku postati prvi gradonačelnik u RH koji imenuje intendanticu po novom Zakonu o kazalištima.

Ova situacija izaziva sumnje u transparentnost izbornog procesa te postavlja pitanje uloge politike u imenovanju kulturnih dužnosnika. Ostaje vidjeti hoće li javnost reagirati na ovu situaciju i kako će se odraziti na budući rad HNK Zajc u Rijeci. (telegram)

Član Kazališnog vijeća Bojan Šober: HNK Ivan Zajc taoc strahovlade, osvetoljubivosti i diktatorskog načina upravljanja Marina Blaževića!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here