Home Vijesti KESM pokrenuo ustavno-sudski postupak: Pravilnik o odlaganju otpada neustavan?

KESM pokrenuo ustavno-sudski postupak: Pravilnik o odlaganju otpada neustavan?

4
1

kesmUstavnim sudskim postupkom za ocjenu suglasnosti Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (»Narodne novine«, broj 111/11 iz 2011. godine) s Ustavom i Zakonima Republike Hrvatske 5 ekoloških udruga „Opstanak“ iz Karlovca, „Rast Zagore“ iz Lecevice, „Zmajevac“ iz Unešica, „Lijepa naša“ iz Ploča, GIZZO iz Kaštela i „Udruga Krizni Eko Stožer Marišcina zatražili su danas da Ustavni sud poništi sporni Pravilnik kojim se dopušta smještanje centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini vodozašticenih podrucja.

U obrazloženju zahtjeva ekološke udruge ističu kako je Republika Hrvatska prema količini vodnog bogatstva na trećem, a prema kvaliteti tog vodnog bogatstva na prvom mjestu u Europi. Umjesto da tako bogate prirodne izvore vode čuvaju i štite svim
sredstvima, hrvatske ga političke elite olako otpisuju. Nebriga prema tako vrijednom prirodnom bogatstvu ide toliko daleko da se zakonskom regulativom štite zagađivaci izvora pitke vode umjesto da ih se radikalno kažnjava!

Tako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2011. godine donijelo izmjene Pravilnika o odlaganju otpada kojima se izričito izuzima zaštita vodnog bogatstva u slučaju da se kraj izvora pitke vode namjerava odlagati smeće. Nevjerojatno je da upravo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donosi podzakonske akte suprotne osnovnoj funkciji tog Ministarstva! Kako je uopće moguće nekažnjeno donijeti takve propise? – pitaju se u ekološkim udrugama.

Naime, na prijedlog Ministra zaštite okoliša i prirode 2011. godine mijenja se Pravilnik o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (»Narodne novine«, broj 117/07) te se u Dodatku 1, točki 1. podtočki 1.2. alineji 1. iza riječi: »voda,« dodaje: »osim za centre za gospodarenje otpadom.«. Nakon takve intervencije Ministra Članak 1. istog Pravilnika glasi:
„1. Lokacija odlagališta
1.1. Lokacija odlagališta otpada mora biti udaljena najmanje 500 m od naseljenog područja gdje stalno borave ljudi.
1.2. Lokacija odlagališta nije dozvoljena na:
– vodozašticenom području, određenom prema propisima koji reguliraju zaštitu voda, osim za centre za gospodarenje otpadom.“

Ekološke udruge ističu kako je nevjerojatna drskost i bezobrazluk kojim se jednim običnim Pravilnikom kao pravnim aktom niže snage derogiraju i dokidaju prava ali i dužnosti zaštite voda predviđeni Ustavom, međunarodnim propisima i zakonima. ‘U čijem je interesu zagađivanje izvorišta pitke vode na području cijele Hrvatske te strateški odabir smještanja centralnih županijskih smetlišta upravo kraj izvora pitke vode?’

Previous articleTri člana Radničkog vijeća demantiraju Jelinić Starčević
Next articleKockao ukradenim karticama

1 COMMENT

  1. VODA HRVATSKA NAFTA
    Pukim Pravilnikom o odlaganju otpada Kukuriku Vlada želi derogirati sam Ustav koji određuje posebnu zaštitu voda kao hrvatskog bogatstva.
    Ohrabrujuće je da je među pet udruga koje su zatražile ocjenu ustavnosti tog Pravilnika i Eko stožer Marinšćina, budući da je to područje bogato vodom.
    U svijetu u kojemu je, primjerice, u bogatim arapskim zemljama nafta jeftinija od vode, a u subsaharskoj Africi je i nedostaje, pa se događa da su ljudi, a posebno djeca i doslovno žedni, potpuno je neshvatljiv ovakav potez Vlade Zorana Milanovića koja želi jednim “potezom” pera uništiti možda ono najvrijednije što imamo, a to je voda – hrvatska nafta 21. stoljeća!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here