Home Vijesti Tri člana Radničkog vijeća demantiraju Jelinić Starčević

Tri člana Radničkog vijeća demantiraju Jelinić Starčević

1933
2

3majNakon našeg teksta o pokušaju fizičkog obračuna i prijetnjama članu Radničkog vijeća Rolandu Sušnju od strane Nade Jelinić Starčević kao i njezinom demantiju, javila su nam se tri svjedoka sporne sjednice Radničkog vijeća. Svi oni potvrđuju incident, ističu da je fizički napad spriječen jedino intervencijom ostalih članova Radničkog vijeća te potvrđuju prijetnje smrću upućene prema Sušnju od strane Jelinić Starčević.

Predsjednik Sindikata 3. maj Željko Maričić ističe kako je činjenica da je na sjednici Radničkog vijeća na kojoj je smijenjen dotadašnji predsjednik Radničkog vijeća David Bregovac došlo do destabiliziranja liste HUS-ovih sindikata na što je osobno reagirao i Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.
– Na posljednjoj sjednici Radničkog vijeća održanoj 08. ožujka 2013. su izrečene vrlo ružne prijetnje od strane Nade Jelinić – Starčević, a do fizičkog kontakta nije došlo zahvaljujući ostalim članovima Radničkog vijeća koji su je u tome spriječili, ali ostaje vrlo ružna slika i gorak okus. Situacija za brodogradilište je vrlo teška, a nije bilo ni vrijeme ni mjesto, a pogotovo ne način za takvo ponašanje Nade Jelinić Starčević, ističe Maričić.

Sličnog je mišljenja i povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera i donedavni član radničkog vijeća Vedran Sabljak.
– Osjećam da moram reagirati na odgovor gđe. Nade Jelinić-Starčević na tekst objavljen 19.03.2013.g. na vašem portalu Rijeka danas o napetostima u 3.Maju, u kojem dotična iznosi niz netočnih podataka, a sve zbog mogućnosti objektivnog uvida u događaje. Netočno je kako gđa. Jelinić Starčević navodi da je predsjednik radničkog vijeća David Bregovac pozivao radnike na štrajk i to protuzakonito. Prilikom svog izlaganja nije navela da je kolega Bregovac naglasio da u tom trenutku govori kao predstavnik sindikata koji ima pravo govoriti o industrijskim akcijama, a ne kao predsjednik radničkog vijeća. Unatoč tome pitamo se, ako je on protuzakonito pozivao na podršku radnicima Tibo-a, da li je protuzakonita dvomjesečna neisplata plaće u tom supsidijaru, nije li protuustavno da radnici tog supsidijara dva mjeseca ne mogu svojim obiteljima osigurati egzistenciju? Odgovor na oba pitanja je DA. Ako je radnicima u toj situaciji protuzakonito pružiti podršku, u čemu je onda bit postojanja radničkog vijeća ili sindikata kojima je jedini zadatak boriti se za prava radnika, ili gđa Jelinić Starčević ima drugačije mišljenje? Nadalje, netočno je kako gđa. Jelinić Starčević navodi, da je kolega Bregovac pozivao na rušenje uprave 3.Maja. Ali i da je to točno, da li je uprava koja je na čelu brodogradilišta preko 3 godine i koja je dovela brodogradilište u situaciju u kojoj se nalazi, da je brodogradilište kako gđa Jelinić Starčević navodi poluzaposleno i sa neizvjesnom budućnosti, uprava koja je digla ruke od supsidijara i radnika tih supsidijara za koje je dotična gospođa zabrinuta, zaslužila išta drugo nego da se makne sa čela brodogradilišta?
Gđa Jelinić Starčević iznosi još jedan netočan podatak, a to je da je sad već bivši predsjednik radničkog vijeća David Bregovac smijenjen sa 8 glasova za. To je netočno, smijenjen je sa 7 glasova, a to su glasovi članova sindikata metalaca i glasom Nade Jelinić Starčević. Indikativno je da je baš tim brojem i rasporedom glasova gđa Jelinić Starčević izabrana za predstavnika radnika u NO pa su deplasirane sve optužbe Gđe Starčević na račun Davida Bregovca ili bilo kojeg drugog pojedinca, pogotovo kad znamo da je ona ta koja je ucjenama došla do mjesta nositelja na zajedničkoj listi Sindikata 3.Maj i Sik-a.
Što se tiče izjave da nije bilo fizičkih incidenata, to je točno. Međutim, do fizičkog incidenta nije došlo jedino iz razloga što su ga spriječili članovi radničkog vijeća koji su zaustavili fizički nasrtaj gđe Starčević na Rolanda Sušnja. Unatoč tome smatramo da su dovoljne bile i verbalne prijetnje smrću te bogati vokabular psovki iznesenih na račun kolege Sušnja za koje smatramo da nisu primjerene javnom nastupu predstavnika radnika u NO te smo mišljenja da ovakvi događaji i ispadi zapravo loše utječu na budućnost 3.Maja i njegovih zaposlenika, zaključuje Sabljak.

Našem portalu se obratio i smijenjeni predsjednik radničkog vijeća David Bregovac koji je također svjedočio incidentu.
– Čitajući reagiranje gospođe Nade Jelinić Starčević objavljeno dana 20. ožujka 2013. na Vašem web portalu, osjećam potrebu da na isto reagiram, ne s namjerom da nastavim ‘trećemajsku sapunicu’ već s ciljem da objektivno informiram javnost o ulozi navedene gospođe kako u pokušaju fizičkog napada na kolegu Rolanda Sušnja kojemu sam osobno prisustvovao, tako i moje smjene kao predsjednika Radničkog vijeća:
1. Radničko vijeće izabrano je voljom radnika na izborima prije 2 godine kad je pobijedila zajednička lista Sindikata 3. maja i Sindikata Istre i Kvarnera (7 od 13 članova RV), a nositeljica liste bila je gđa. Nada Jelenić Starčević koja je prethodno raznoraznim pritiscima izgurala Rolanda Sušnja predloženog od strane sindikata. S funkcije predsjednice smijenjena je s 11 glasova od ukupno 13 članova Radničkog vijeća.
2. Za predsjednika RV, nakon njezine smjene, predložili su me moje kolege sa zajedničke liste, a za moje imenovanje glasalo je 7 članova RV, a za nepovjerenje, odnosno moju smjenu glasalo je 7 članova RV, od čega 6 predstavnika SMH-IS + gospođa Jelinić Starčević. Dakle, gospođa Jelinić Starčević opetovano iznosi pogrešan podatak o broju glasova kojim mi je izglasano nepovjerenje, kako bi me prikazala u lošem svjetlu. Kako bi se cijela situacija u RV bolje objasnila javnosti, moram naglasiti kako je gospođa Nada Jelinić Starčević do nedavno otvoreno „ratovala“ sa Sindikatom metalaca, a netom prije njezinog imenovanja u NO 3. Maja, postali su veliki prijatelji i suradnici. Takvo okretanje „kako vjetar puše“ i koaliranje s dojučerašnjim „smrtnim neprijateljem“ dovoljno govori o principima i dosljednosti gospođe Jelinić Starčević.
3. Što se tiče njezinih prozivki o mom navodnom pokušaju smjene Uprave 3. maja, točno je jedino da smo na RV donijeli Oduku da se zatraži od Nadzornog odbora ocjenu rada Uprave 3. Maja, a sve iz razloga što je po mišljenju RV Uprava inertna, da nije ugovarala nove brodove, te da nije ništa napravila po pitanju unapređenja proizvodnje čime bi se povećala naša konkurentost i smanjili troškovi proizvodnje, a na taj način i lakše ugovorili novi poslovi. Otkad je imenovana nova Uprava 2010. godine, ugovorena su ukupno 4 broda i nekoliko barži. Inače je 3. Maj godišnje radio 5 brodova. Također, nikad u povijesti 3. Maja nije zabilježeno da prilikom porinuća broda nije postavljena kobilica za novu gradnju, što ova sadašnja Uprava neslavno bilježi. Danas radimo s 30% kapaciteta, a dok ovo pišem, na prisilnom sam godišnjem odmoru zbog nedostatka posla. Nije u nadležnosti Radničkog vijeća da imenuje ni smjenjuje Upravu, ali tko bi trebao snositi odgovornost za to što je 3. Maj, kako gđa. Jelenić Starčević u priopćenju navodi u „prilično teškoj situaciji, poluzaposlen i u očekivanju da pulski Uljanik preuzme brodogradilište bez supsidijara što znači neizvjesnu sudbinu za sve radnike a za radnike u supsidijarima još neizvjesniju”
4. Smatram da sam kao predsjednik RV imao moralnu obvezu prozvati Upravu radi njezinog nerada, ali i sve one kojima 3. Maj nije na prvom mjestu, nego gledaju vlastiti probitak i političke interese.
5. Naposlijetku, sve poteze koje sam kao predsjednik RV povukao, bili su prvenstveno u interesu 3. Maja i njegovih radnika, a time i u mom interesu kao jednog od radnika. Otklanjam bilo kakav utjecaj Sindikata Istre i Kvarnera čiji sam član i njegovih čelnika, a pogotovo u smjeru koji ne bi bio u interesu brodogradilišta, jer ja sam osoba koja posluša svačiji savjet, ali mislim svojom glavom i stojim iza svojih odluka.
6. Gospođa Jelinić Starčević opetovano ponavlja kako sam prekršio zakon pozivajući radnike na štrajk, namjerno prešućujući da sam istu izjavu dao kao sindikalni povjerenik, što mogu potvrditi i drugi prisutni na istoj presici. Ako to nešto znači gospođi Jelinić Starčević, nije me strah dati podršku svakom radniku koji traži ostvarenje svojih Ustavom zajamčenih radničkih prava, pa makar bio predsjednik RV, sindikalac ili „običan“ građanin i radnik.
7. I zaključno, DA – osobno sam svjedočio verbalnom, te pokušaju fizičkog napada gospođe Nade Jelinić Starčević na gospodina Rolanda Sušnja, te ću o tome, ukoliko bude potrebe, svjedočiti i na sudu.
Nemam namjeru prepucavati se preko tiska, ali ni na bilo koji drugi način s gospođom Nadom Jelinić Starčević, i neovisno što će pisati ili govoriti o meni sada i ubuduće, ovo je moj prvi i zadnji istup u javnosti o unutarnjim odnosima u RV i s gospođom Jelinić Starčević. Njezini istupi i nastupi govore o njoj dovoljno.

Ovim putem se ispričavam radnicima 3. Maja, jer se u ovo za nas teško vrijeme, bavimo sami sa sobom – prepucavanjima, umjesto da zajedničkim radom stisnemo vlasnika brodogradilišta i ostvarimo svima nama bolje uvjete za rad, s ovom ili drugom Upravom, zaključuje Bregovac. (rd)

Previous articleMatea Sudec pobjednica natječaja Studentska poduzetnička inicijativa
Next articleKESM pokrenuo ustavno-sudski postupak: Pravilnik o odlaganju otpada neustavan?

2 COMMENTS

  1. da nije Gospođa Jelinić-Starčević poprimila manire osoba s kojima se intenzivno druži u posljednje vrijeme ? Ne veli džabe narod: “S kim si, takav si !” A samim time je postala manje gospođa od prije !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here