Home Sport Koliko je svjećica na torti NK Rijeke?

Koliko je svjećica na torti NK Rijeke?

5104
0

Današnji dan i objava weba HNK Rijeke o 69. rođendanu kluba s Kantride, na forumu Lokalpatrioti Rijeka iskoristili su kao povod za vječno pitanje – kada je u stvari osnovan nogometni klub Rijeka ?

Dana 29.07. 1946. Prije točno 69 ljeta na današnji dan, u sjedištu Gradskog fiskulturnog saveza Rijeka u tadašnoj ulici Rade Končara (danas Trpimirova 4 ulica), na snagu je stupila odluka da se osnuje novo reprezentativno gradsko sportsko društvo Kvarner.”

Fiumana
Grb Fiumane je kružnog oblika, u bojama originalne riječke zastave-trobojnice, crvena (tamno karmin), zlatna (zagasito zlatnožuta) i plava (ultramarin).

Međutim, prema mnogima, korijeni kluba sežu još u daleku 1926., godinu osnutka U.S. Fiumana, koja je nastupala na raznim razinama talijanskoga nogometnog prvenstva, uključujući sezonu u prvoj ligi (Divisione Nazionale) 1928. godine. Svoju tvrdnju potkrjepljuju tezom da postoji jasni kontinuitet između dva kluba poput korištenja istog igrališta (stadiona Kantrida) ili činjenicom da je čak osam igrača U.S. Fiumana igralo za Kvarner.”

Dana 02.09.1926. vodstva Glorije i Olimpije vjerujući da se može stvoriti jak tim, kako u ekonomskom tako i sportskom smislu, osnivaju “Unione Sportiva Fiumana”. Prva utakmica bila je Fiumana – Bologna, a rezultat 3:2 za klub s Kantride. Tijekom nešto manje od dva desetljeća postojanja kluba on se najčešće natječe u talijanskoj prvoj ligi budući da se grad na Rječini tada nalazi u sastavu kraljevine Italije (izuzetak su bile sezone 1929/30 i 1941/42 kada je u drugoj ligi).

kvarnergrb
Na grbu kružnog oblika prikazana je stilizirana Učka zelene i more Kvarnera plave boje. Slovo “K” kao Kvarner u bijeloj boji kao i krug koji opasuje grb i tvori slovo „ Q“, Quarnero. Unutar grba nalazi se i crvena zvijezda petokraka, simbol komunizma. Grb je izrađen 1948.

Godine 1946. i priključenjem regija Istre, Rijeke i otoka Jugoslaviji klub “Unione Sportiva Fiumana” mijenja svoje ime u NK Kvarner.

Dana 29.07.1946. nestaje Fiumana i nastaje Kvarner (na prijedlog legendarnog novinara Ettorea Mazzierija), u kojem su se okupili najbolji igrači iz svih gradskih klubova (pa i Fiumane). Skupština je održana 29. srpnja u Trpimirovoj 4, a klub osim nogometne ima i 11 drugih sportskih sekcija. Prvi predsjednik je dr. Luigi Sošić. Kvarner 7. kolovoza igra svoju prvu utakmicu. Riječani na stadionu na Kantridi pred 6.000 gledatelja pobjeđuju Hajduk 2:0. Pogotke su postigli Petronio i Nori.

Sve domaće utakmice Prve savezne lige Riječani su odigrali na Kantridi, no u prosincu 1946. Otvoreno je obnovljeno igralište (Campo Cellini) pa Kvarner seli u središte grada. Dana 1.svibnja 1951. godine svečano je otvoren obnovljeni stadion na Kantridi. Kvarner i dalje zna igrat utakmice i na Omladinskom.

Dana 04.07.1954. godine NK Kvarner mijenja ime u današnje NK Rijeka te dobiva grb sličan prethodnom sa slovom R. Među riječkim navijačima kruži priča prema kojoj Rijeka nikad nije imala petokraku u svojem sadašnjem grbu. U prvoj varijanti odgovor je DA. Aktualni klupski grb u obliku bijelog štita nikad nije imao zvijezdu na sebi, dok su ju primjerice Dinamo i Hajduk uvijek imali.

Rađanje legendarnog grba NK Rijeka

nkriGodine 1971. po zamisli neumornog klupskog djelatnika Ivice Smolčića dresovi riječkog kluba 1971. godine su ukrašeni novim klupskim grbom. U obliku bijelog štita s ukošenom plavom trakom i natpisom RIJEKA. Autorsko djelo je riječkog akademskog umjetnika i scenografa riječkog kazališta Ivana pl .Zajca Dorijana Sokolića. U gornjem dijelu nalazi se skraćenica „NK“ , a u donjem vrč iz kojeg izvire voda, što predstavlja tadašnji grb općine Rijeke.

U svakom slučaju neovisni povjesničari i poznavatelji povijesti kluba bi trebali riješiti repove koji se vuku o osnutku legendarnog kluba s Kantride jer NK Rijeka nije stvorena “iz pepela”, ni iz čega. Nogomet se na Kantridi igrao i prije 45.

Je li automobil koji je promijenio nekoliko vlasnika i boju još uvijek isti auto ili nije? Je li to klub Victoria koji je prvi, 1912. godine pobjedom od 3:0 otvorio nogometno igralište Kantrida ili su klubovi Olympia, C.S.Fiume i Unione Sportiva Fiumana preteče današnjeg kluba Rijeka ? Ukoliko pogledate njihove grbove vidjet ćete velike sličnosti.

Godine 1904. osniva se klub Olimpija. Među osnivačima bili su braća Mittrovich, Carlo Colussi, Antonio Marchich, Aristodemo Susmel i Agelasio Satti. Olympia je imala sekcije biciklizma, plivanja, lake atletike i boksa.

Godine 1919.  osniva se C.S. Fiume . Osnovan od radnika tvornice Torpedo. Prvo vodstvo kluba činili su: Jugo, Barbinich, Racchetta uz kasnije pridošle Sternissa I, Sega, Calcih, Zamparo, Vale, Puhar, Ghisdavcich i Contento. Jedini problem bio je novac jer se klub financirao samo od članarina.

Što vi mislite, koliko svjećica bi trebalo biti na torti nogometnog kluba Rijeka?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here